Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ska bli en ”hållbar familj”

/
  • Ska leva klimatsmart. Malin Nyström och Johan Nilsson med lilla sonen Linus, tre månader, är en av 17 familjer som under det kommande året ska få lära sig att tänka mer klimatsmart inom ramen för Gävle kommuns miljöprojekt Hållbara familjer. ”Det gäller att hitta en balans mellan miljötänk och bekvämlighet”, säger Malin.
  • Inspiratör. Staffan Lindberg, Sveriges koldioxidbantare nummer ett, fanns på plats i Stadshuset i går för att roa – och oroa – samt peppa de nya deltagarna i miljöprojektet Hållbara familjer.
  • Hur miljövänligt går det att leva som tonåringar? Det ska gymnasieeleverna Charlotte Ljunggren och Linnéa Wickman ta reda på under sex veckor i höst samtidigt som de bloggar om sina erfarenheter.

17 nya familjer står på tur att lära sig att tänka mer klimat­smart.

En av dem är Malin Nyström och Johan Nilsson med lilla sonen Linus, tre månader.

– Sen vi fick barn känns det ännu viktigare att leva miljövänligt, säger de.

Annons

I går var det kick-off för tredje omgången av Gävle kommuns miljöprojekt Hållbara familjer. 17 nya familjer från både Gävle och Sandviken har antagit utmaningen att under ett års tid leva mer miljömässigt hållbart i sin vardag.

Sandvikenborna Malin Nyström och Johan Nilsson tycker att de lever ganska klimatsmart redan i dag och väljer ofta ekologisk och närproducerad mat, men när det gäller energianvändningen och resandet hoppas de få tips och råd.

– Vi bor i ett gammalt hus från 20-talet, så smarta energilösningar är väldigt intressant, säger Johan.

Både han och Malin är sjuksköterskor, han på akuten och hon på ambulansen. Men under det närmaste året kommer de turas om att vara hemma med sonen Linus.

– Eftersom ekologiskt och närproducerat ofta är dyrare än annan mat, och vi nu ska klara oss bara på en inkomst, gäller det att tänka till och prioritera, säger Malin.

Som nyblivna småbarnsföräldrar är det lätt att handla på sig massor av saker till bäbisen, men Malin och Johan har köpt begagnad barnvagn och bilstol till Linus och fått ärva mycket barnkläder från släkt och vänner. Annars försöker de köpa ekologiska kläder till honom.

Behåller pappersblöjorna

Pappersblöjorna är de dock inte beredda att ge upp.

– Det gäller att hitta en balans mellan miljötänk och bekvämlighet, säger Malin.

Några som också kommer att delta i Hållbara familjers verksamhet under hösten är gymnasieeleverna Charlotte Ljunggren och Linnéa Wickman. De ska som projektarbete under sex veckor se hur miljövänligt det går att leva som tonåringar och under tiden blogga om sina erfarenheter.

– Vi ska ha köpstopp, äta mer miljövänligt och tänka på att cykla eller åka buss om vi ska någonstans, säger tjejerna.

De hoppas kunna inspirera andra unga att börja tänka mer klimatsmart.

– Vi vill tipsa folk om hur man kan göra och tror att bloggen är ett bra sätt att nå folk i vår ålder, även om vi såklart hoppas få äldre läsare också, säger Charlotte och Linnéa.

Fotnot: Länk till tjejernas blogg Life as eco: http://lifeaseco.blogg.se/

Mer läsning

Annons