Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ska fixa nya arbeten

/

(Uppdaterad 7.45) Här är gänget som ska fixa nya jobb efter Ericssons varsel. Landshövding Barbro Holmberg har samlat en grupp med bland annat kommunal- och regionråd och Arbetsförmedlingens chef.

Annons

- Tyngdpunkten läggs på utbildning och kompetensutveckling, säger Holmberg.
Landshövding Barbro Holmberg säger att hon ”ser en hel del” tänkbara statliga åtgärdspaket som skulle kunna läggas för att möta nedläggningen av Ericssons fabrik i Gävle och den förväntade arbetslösheten. Men hon väljer att hålla inne med tankarna tills arbetet för den styrgrupp hon nu har bildat tillsammans med regionförbundets ordförande Per-Olof Svensson är slutfört. I går kallade man till presskonferens för att kungöra att det har inletts.
- Varslet får särskilt stora konsekvenser om vi förlorar kompetensen Ericssons personal besitter. Vårt mål måste vara att behålla de här människorna i regionen, säger Barbro Holmberg.
Gruppen har precis börjat arbeta med en analys av vilka åtgärder som kan behövas för att möta varslet, som i sin helhet väntas beröra omkring 1 500 personer.
Nu väntar man dock in MBL-förhandlingarna på Ericsson som pågår och väntas vara avslutade i januari.
- Sedan får vi se hur vi kan länka samman omställningspaketen med åtgärder. Tyngdpunkten blir på utbildning och kompetensutveckling. Det efterfrågades från företag, fack och organisationer när vi åkte runt och frågade under varselvågen förra året, säger Barbro Holmberg.
Förutom landshövdingen och regionförbundets ordförande består styrgruppen av regiondirektör Mats Törnquist, kommunalrådet Carina Blank och Gävles kommundirektör Göran Arnell, högskolans rektor Maj-Britt Johansson, Arbetsförmedlingens chef Lars Ahlstrand, Ericssons platschef Göran Broman och personalchefen Lennart Kindwall.
I februari räknar gruppen med att ha formulerat en skrivelse till regeringen med önskemål om åtgärder.
Barbro Holmberg säger sig ha stora förväntningar på Ericsson som arbetsgivare.
Hon jämför situationen med den när Stora Enso beslutade att lägga ned massafabriken i Norrsundet. Då stöttades personalen samtidigt som man hjälpte till att hitta ersättningsföretag.
Enligt Gävles kommunalråd Carina Blank blir nu en viktig uppgift för gruppen att föra samman representanter för det lokala och regionala näringslivet för att fånga upp bra idéer. När det gäller statlig hjälp tror hon mer på utbildning och forskning är att Gävle skulle få en ersättningsindustri.
- Alla lösningar måste vara långsiktiga, säger hon.
Högskolerektor Maj-Britt Johansson menar att det vore bra med forskning inom energi och materialteknik, som utmärker länet jämfört med riket.

Annons