Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ska göra reklam för Gävle i Europa

/
  • Sommarjobb utomlands. ”Det ger säkert bra erfarenheter”, säger gymnasieeleverna Per Engström och Sara Erskérs som ser fram emot sommarjobbet i Österrike.

Ett 90-tal Gävleungdomar får praktisera utomlands i sommar samtidigt som de ska göra reklam för Gävle och Sverige.
– Det ger säkert bra erfarenheter och kan vara en merit som man kan skriva in i cv:t, säger 18-åringarna Per Engström och Sara Erskérs som i början av juli åker till Österrike.

Annons

Det är åttonde året som kommunens arbetsmarknadsenhet erbjuder internationella ferieplatser till elever som går i andra årskursen på gymnasiet.

Platserna finns i sju länder. Några får praktisera på vandrarhem och vingård i Frankrike, andra får jobba i restaurang i Italien och några på stuteri i Slovenien. Andra platser finns i Spanien, Storbritannien, Turkiet och Österrike.

– Vi valde Österrike eftersom vi läser tyska, säger Sara Erskérs och Per Engström.

Under två veckor ska de bo i varsin familj i byar utanför Bruck an den Mur, i närheten av Graz.

De är osäkra på vad de ska göra. Per tror att han ska få jobba i kommunalhuset där mannen i värdfamiljen har en chefstjänst.

Ungdomar från deras respektive värdfamiljer har nyligen varit i Gävle och då bott hemma hos familjen Engström respektive Erskérs.

– Ni ska vara goda ambassadörer för Sverige och Gävle. Det är en tung roll och stort ansvar, sade Eva Noaksson som leder projektet och tar emot frågor från ungdomarna under deras utlandsvistelse.

Mer läsning

Annons