Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill gräva ner dina Tjernobylminnen

/
  • Vad minns du? Ann Nilsén och Reine Lööf efterlyser föremål och berättelser från allmänheten. Hur minns vi Tjernobylkatastrofen, och påverkas vi av minnena än i dag? Onsdag 6 april klockan 16–20 och torsdag 28 april klockan 13–17 finns de på Länsmuséet i Gävle för att ta emot föremål och berättelser. Berättelser kan även mejlas till ingravning@gavlefolkteater.se.

Kom till Länsmuséet med dina berättelser och föremål med koppling till Tjernobylkatastrofen, så grävs de ner i marken under en ceremoni med förre statsministern Ingvar Carlsson.

– Många i Gävle bär med sig något efter Tjernobylolyckan. Vi vill skapa en plats för minnen, säger intendenten Ann Nilsén.

Annons

Länsmuséet och Folkteatern tänker skapa en ”happening” på Länsmuséets tomt för att uppmärksamma att det gått 25 år sedan kärnkraftverket i Tjernobyl havererade. 28 april blir det en ingrävning, i motsats till utgrävning, och nu efterlyser de saker att gräva ned.

Gräver ner vatten i provrör

– Det kan vara symboliskt. Själv tänker jag gräva ner ett provrör med regnvatten. Efter Tjernobyl blev regn för mig något som kunde vara farligt, säger Ann Nilsén.

Hon och Reine Lööf från Folkteatern samlar också in berättelser och minnen från Gävlebor. En del spelas in och görs till ett ljudkonstverk som ska spelas upp vid ingrävningen.

Påverkar fortfarande

– För en del människor är Tjernobyl bara ett minne. Men för många är det något som påverkar fortfarande. Man kopplar än det ena än det andra till att det händer på grund av Tjernobyl, säger Reine Lööf.

Trots att han var 15 år minns han själv ingenting av Tjernobylolyckan. Men tre år senare blev han jätterädd att han skulle få cancer.

Mer läsning

Annons