Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill ha kvar nämndemännen

/
  • STARK STÄLLNING I DOMSTOLARNA. Till vänster nämndemännen Ulla-Britt Carlsson och Gunnar Larsson, i mitten lagman Anita Wallin Wiberg, närmast till höger om henne protokollförare Katarina Wiklundh och intill henne nämndemannen Carl Ekenberg.
  • NÖJD MED SYSTEMET. ”Jag ser inte nämndemännen som politiker,” säger lagman Anita Wallin Wiberg vid Gävle tingsrätt.
  • NÄMNDEMAN. ”Vi ska inte vara experter utan vanliga svenssons”, säger Margareta Pedersen-Ekström (M), ordförande i Gävle Nämndemannaförening.

Nära tre av tio domare vill helt avskaffa nämndemännen i domstolarna.

Detta enligt en enkät som SVT låtit göra.

Men varken lagman Anita Wallin Wiberg vid Gävle tingsrätt eller Gävle Nämndemannaförenings ordförande Margareta Pedersen-Ekström håller med.

Annons

Enkäten har besvarats av 675 domare som bland annat fått frågan ”Vad anser du om dagens system med nämndemän som tillsätts av de politiska partierna?”. Majoriteten tycker att det borde bli någon form av ändring, varav drygt 30 procent svarat att nämndemännen inte bör vara politiskt tillsatta.

Så långt kan både Anita Wallin Wiberg och Margareta Pedersen-Ekström åtminstone delvis instämma. Skälet är dock inte misstankar om att nämndemännen skulle låta sina politiska värderingar avspegla sig i bedömningarna.

– De sitter inte i domstolen i egenskap av politiker och jag tänker inte på vilket parti de tillhör. Men man måste ansluta sig till ett politiskt parti för att bli nominerad. Det är bra att det här diskuteras eftersom man kanske borde överväga ett annat sätt att tillsätta nämndemän, säger Anita Wallin Wiberg.

Margareta Pedersen-Ekström (M) är inne på samma linje.

– Jag tycker inte att man behöver vara politiskt tillsatt, det räcker med att det är vettiga människor med intresse av samhällsfrågor, säger hon.

Att 27,6 procent av de tillfrågade helt vill ha bort nämndemännen tycker Pedersen-Ekström är konstigt.

– Grunden är ju att allmänheten ska ha insyn i rättegångarna, säger hon.

Anita Wallin Wiberg tycker att det fungerar bra i dag. Hon ser inte kunskapsbrister inom juridik hos nämndemän som något problem.

– Det är rättens ordförande som är skyldig att informera dem om rättsläget och lagstiftningen. Och Domstolsverket har bra introduktionsprogram, säger hon.

– Vi ska inte vara experter, påpekar Margareta Pedersen-Ekström.

Ett argument i debatten har varit att domar som bygger på nämndemännens bedömningar (så kallade nämndemannadomar, se fakta) ofta ändrats i högre instans. Det talar för att nämndemännens kunskaper är bristfälliga, menar kritikerna.

Sten Burman, hovrättspresident i Hovrätten för Nedre Norrland, bekräftar att domarna ofta ändras.

– Men långt ifrån alltid, och jag har ingen säker statistik. Det jag tror mig veta är att åklagarna regelmässigt överklagar sådana domar, säger han.

Mer läsning

Annons