Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delade meningar hos Gävles rektorer

Gävles grundskolerektorer är både positiva och negativa till utbildningsminister Jan Björklunds förslag till ny grundskolelag, som presenteras 1 juni.
– Jag kan tänka mig att det finns föräldrar som tycker att en elitsatsning är bra, men jag tror inte de är många, säger Uno Axelsson, rektor för Stigslunds skola, som tycker att det är för tidigt med antagningsprov i sexan.

Annons

Redan i dag finns det elever i Gävle som läser ämnen på högre nivå än sina klasskompisar. Så själva principen att studiebegåvade elever får tillgång till större utmaningar är inget nytt, enligt Sörbyskolans rektor Pontus Andersson.

– Vi har elever i sjuan som läser nians kurs i engelska. Vi måste kunna möta elever och motivera dem.

– Vi utvecklas olika och har man förutsättningar att nå väldigt högt ska man ha de förutsättningarna. Vi borde kunna göra det inom ramen för den vanliga skolan, säger han, och tillägger att det finns många spännande planer i förslaget till ny skollag.

Till exempel ska förbudet mot antagningsprover i teoretiska ämnen slopas, enligt Svenska Dagbladet, som har tagit del av en promemoria till lagförslaget som offentliggörs i juni.

Regeringspartierna lär vara överens om att det från årskurs sju ska vara möjligt att gallra sökande till elitklasser med hjälp av tester, för att ta in eleverna med de bästa resultaten.

Uno Axelsson, rektor på Stigslunds skola, tycker att det är för tidigt att ha antagningsprov ”när det är barn i årskurs sex”, men tror att eleverna kan vara mogna för det någon gång mellan högstadiet och gymnasiet.

Annars tycker han att skolan redan i dag fångar upp elever med hög ambitionsnivå.

– Vi har elever från och till som läser gymnasiekurser i årskurs 9 för att de är så duktiga. Oftast är det matte eller engelska, säger han.

Camilla Hansen, rektor på Stenebergsskolan, har inte märkt av något tryck från elever eller föräldrar på fler satsningar för speciellt studiebegåvade elever.

Om elitklasser blir verklighet i grundskolan hoppas hon att det blir något för alla skolor och inte för några få skolor.

– Då blir det inte för alla, för då måste man förflytta sig till den skolan och då måste man stå för kostnaden av busskort själv, säger hon.

Mer läsning

Annons