Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delar av Tekniska och Bygg och Miljö slås ihop

Slå ihop till en samhällsbyggnadsenhet, men behåll två politiska nämnder. Det föreslår de konsulter som har tittat på hur tekniska kontoret och Bygg och Miljö kan samverka mer.

Annons

Ett konsultföretag har i ett halvår utrett hur de kommunala förvaltningarna tekniska kontoret och Bygg och Miljö ska kunna samarbeta mer. På tisdagen informerades personalen och i dag ska politikerna i de båda nämnderna få en dragning av rapporten.

Linköpingsmodell

Den modell konsulterna föreslår är hämtad från Linköpings kommun, där man har skapat en gemensam förvaltning med en samhällsbyggnadschef men samtidigt har kvar en teknisk avdelning och en bygg- och miljöavdelning som har egna chefer. De båda nämnderna finns också kvar.

Skapar tydlighet

Fördelen med organisationen jämfört med dagens är enligt konsulterna att det skapar en tydlighet gentemot medborgare och kunder. Det blir en dörr in till kommunen i stället för flera.

I konsulternas uppdrag ingick även att titta om en total sammanslagning var möjlig, men anledningen till att man inte förespråkar det är risken för jäv. Det skulle kunna uppstå en situation där samma anställda hanterar både tillsyn och drift av en verksamhet. Därför måste delar av förvaltningarna hållas åtskilda.

Principbeslut i april

Ett principbeslut om att skapa den nya samhällsbyggnadsförvaltningen skulle kunna tas i april, enligt konsulterna. Då kan även enhetens chef utses. 1 januari 2012 skulle den nya organisationen kunna fungera fullt ut.

Mer läsning

Annons