Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dement patientavled i väntanpå bedömning

Landstinget Gävleborg vill att Socialstyrelsen utreder om vården av en 83-årig dement och deprimerad kvinna brustit. Enligt en Lex Maria- anmälan till Socialstyrelsen avled kvinnan på sjukhuset i väntan på bedömning.

Annons

En kvinna i 80-årsåldern med en lång sjukdomshistoria och som bland annat medicinerades för en muskelsjukdom, vårdades en månad på psykiatrisk klinik på grund av nedstämdhet och begynnande demens. Hon skrevs ut för fortsatt vård på ett korttidsboende. Hennes tillstånd försämrades på grund av att hon åt och drack dåligt. Patienten fördes i ambulans till psykiatriska jouren. Där bedömdes hon vara så kroppsligt medtagen att hon fördes till medicinakuten. Eftersom hon inte ville göra några blodprover återfördes hon till psykiatrin där proverna genomfördes. De visade att hon led av vätske- och saltbalansstörningar, hon hade även för låg kroppstemperatur. På medicinakuten behandlades hon med elchocker. Patienten avled på akutmottagningen i väntan på en ny bedömning.

Även om samverkan mellan de två akutmottagningarna hade varit snabbare är det inte säkert att patienten hade överlevt ändå.

Landstinget Gävleborg har gjort en Lex Maria- anmälan och Socialstyrelsen får nu bedöma om vården brustit.

Det är vårdpersonalen som ska anmäla enligt bestämmelserna om Lex Maria. Syftet är att sjukvården ska lära av de misstag som sker så att inte andra ska råka illa ut. Genom att analysera rapporter om fel och brister från sjukvården i hela Sverige kan Socialstyrelsen skicka ut rekommendationer för att förebygga skador.

Mer läsning

Annons