Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demonstration mot abort gick lugnt till – "Ärligt talat har det inte varit så många reaktioner"

I dag höll organisationen Människorätt för ofödda i en demonstartion mot abort på Rådhustorget i Gävle. Polisen var beredd på motdemonstrationer men allt gick väldigt lugnt till.

Annons

Mellan klockan 12 och 15 i dag kunde den som passerade Rådhustorget i Gävle se tre personer från organisationen Människorätt för ofödda demonstrera mot abort. Demonstranterna höll i två plakat med bilder på foster och förhoppningen var att väcka reaktioner och samvete med bilderna, enligt demonstranten Pelle Poluha.

Jag hade hoppats på lite mer interaktion med dem som går förbi, säger Pelle Poluha

Vad vill ni uppnå med den här demonstrationen?

– Vi står här för att visa Gävle vad som händer vid en abort. Många verkar inte veta det. Vi vill visa att det dör en människa, säger Pelle Poluha

Hur har folk reagerat?

– Ärligt talat har det inte varit så många reaktioner. Det kommer folk som är positiva och sen några som är riktigt arga. Det är lite fifty fifty.

Har ni värvat någon ny medlem?

– Nej det har vi nog inte gjort. Det är få som attraheras av att stå så här på torg även om det är många som kommer fram och ger tummen upp och säger att det är bra att vi gör det här. Att från det gå till att vilja stå med och möta folks ilska är ett ganska så långt steg.

Har demonstrationen varit lyckad?

– Ja alltså.. Jag hade hoppats på lite mer interaktion med dem som går förbi. I går hade vi förmånen att tre väldigt arga tjejer stod och skrek framför oss. Då samlades folk där.

– Vissa tycker att det är hemska bilder och tycker att det är fel att visa dem. Men vi säger i så fall att verkligheten är värre, säger Gullan Malmquist.

– Barnens reaktion har mycket att göra med föräldrarnas reaktion. Om föräldrarna börjar

Medan Arbetarbladet är på plats kommer en kvinna fram som är mycket upprörd över demonstrationen. Hon vill inte gå ut med namn eller bild i tidningen men hon säger att hon blev ledsen när hon såg plakaten.

– Jag blev jätteledsen när jag gick förbi. Dels för att jag själv gjort abort när jag var yngre. Sen tänker jag på alla våldtagna tjejer som gjort abort som kanske inte vill ha något minne. Man gör inte en abort för att man tycker att det är kul, man mår jättedåligt efteråt och allt kommer tillbaka när man ser såna här bilder, säger hon.

Annons