Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras bokinkomster räddar schimpanser

/
  • Schimpansexperten, eller schimpansnörd som hon själv kallar sig, Ing-Marie Persson, Tommy Lundgren och Ola Berggren som skrivit boken
  • LEDARSKAP PÅ APSTADIET. Enligt Ing-Marie Persson finns det efterfrågningar om att få boken översatt till andra språk. Men då krävs det att ett förlag tar sig an boken.

Gävleförfattarna Tommy Lundberg och Ola Berggren skänker 100 000 kronor till schimpansreservatet Tacugama i Sierra Leone. Pengarna kommer från intäkterna av deras bok ”Ledarskap på apstadiet”. Målet är att de ska kunna skänka 1 miljon kronor till att rädda världens schimpanser.

Annons

Vi har mycket att lära av schimpanserna, bland annat hur man ska vara som chef och medmänniska men även hur vi uppfostrar våra barn, menar författarduon. Värme, bekräftelse och kärlek är viktiga ingredienser för att må bra och det har schimpanserna fattat.

– Bland schimpanserna måste du förtjäna ditt ledarskap genom att vara en bra ledare, säger beteendevetaren Ola Berggren.

Blev presenterade

Till sin hjälp har författarna haft schimpansexperten Ing-Marie Persson i Furuviksparken. Hon har presenterat författarna för flockledaren Santino och de andra schimpanserna i Furuvik.

– Först tackade jag nej. Jag kände inte Ola och Tommy och hade ingen lust att hjälpa dem att tjäna massor med pengar, säger Ing-Marie Persson.

Men när hon fick veta att intäkterna skulle gå till att rädda schimpanser i Afrika, tackade hon ja. De skänker alla intäkter från den första svenska upplagan till bevarandeprojekt, forskning, utbildning och andra insatser för att schimpansernas överlevnad. Säljs alla 4 000 böckerna innebär det 1 miljon kronor. Tommy Lundberg och Ola Berggren betecknar det som ett slags konsultarvode.

– Vi har fått goda råd och tips från schimpanserna och nu betalar vi tillbaka, säger Tommy Lundberg.

Hittills har de sålt sammanlagt 2 300 böcker och fått in närmare 500 000 kronor. Förra året skänkte de 100 000 kronor till Tchimpounga, ett rehabiliteringscenter för schimpanser som startades av Jane Goodall i Kongo och 100 000 kronor till reservatet Jack i Kongo.

Nominerad till pris

Pengarna används bland annat till veterinärkostnader och att bygga anläggningar. Ing-Marie Persson är själv delaktig i dessa projekt och har besökt reservaten.

”Ledarskap på apstadiet” är nominerad till årets HR-bok av Sveriges HR-förening som ägnar sig åt personal- och ledarskapsfrågor. Vinnaren utses i slutet av januari.

Boken finns att köpa i Furuviksparken och på Adlibris.

Mer läsning

Annons