Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras jobb är att förgylla de äldres vardag

/

Promenader i parken, högläsning ur en roman och allsång. Det är några exempel på vad Ung omsorgs verksamhet innebär. Ungdomar som ska förgylla vardagen på äldreboenden.

– Min dröm är att starta eget privat boende för äldre, säger Maya Hedlund, 16 år.

Annons

Redan i slutet av oktober beräknas Ung omsorg vara igång. Det är ungdomar mellan 15–20 år som ska förgylla de äldres vardag på äldreboenden i Gävle. Ungdomarna jobbar extra under helger och umgås med de boende, något som ordinarie anställda inte alltid hinner med.

– Vi vill inspirera unga till att välja omvårdnadsprogrammet på gymnasiet eller att de ser en karriär inom vården, som har stora rekryteringsbehov, säger vårdentreprenör Benjamin Kainz.

Ung Omsorg, är en del av vårdföretaget Carema. De har anställt 16 personer som går årskurs åtta och nio samt gruppledarna Maya Hedlund, 16 år, och Sanna Larsson, 20 år.

Rolig erfarenhet

– Jag tycker att det ska bli en rolig erfarenhet. Det är viktigt att sitta ner och prata. Många äldre älskar att dela med sig av historier, säger Sanna Larsson. Hon har tagit ett sabbatsår efter studenten och nästa höst ska hon studera till socionom.

Maya Hedlund, 16 år, pluggar på omvårdnadsprogrammet vid Polhemsskolan.

– Jag har varit ute på praktik på äldreboenden. Det här känns som ett stort plus i kanten och många ungdomar kanske får sommarjobb här sedan, säger hon.

Jobb på äldreboende

De kommer att arbeta på äldreboenden på Sjätte Tvärgatan och Stigslund. Lönen för extrajobbet, som sker under helger, är från 67 till 120 kronor i timmen.

– Ungdomarna ersätter inte den ordinarie personalen utan ska ses som en extra resurs. Men det kan vara positivt om de får se saker genom andra ögon, säger Benjamin Kainz.

I dag är det kickoff för ungdomarna, då får de träffa varandra och lyssna på föreläsare. De ska även lära sig att köra rullstol.

Annons