Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras utbildning på Vasa har spetsats till

/
  • Bara en månad efter terminsstarten så är det en bra stämning bland eleverna på nystartade spetsprogrammet vid Vasaskolan. Det intygar Anna Sjöberg, Isabelle Skareng, Joakim Baer, Lovisa Hellsten och Lilly Torkesdotter.

Mysiga fikastunder, diskussioner på hög nivå om Israel och stora framtidsdrömmar. Allt det blandas för den första spetsklassen på Vasaskolan. Tre killar och 13 tjejer.

– Många har svårt att förstå varför jag väljer att vilja gå fortare fram i skolan, säger Anna Sjöberg.

Annons

De beskriver sig själva som en gullig klass som fikar tillsammans varje fredag. De har en fisk som heter Hum Hum och alla trivs med varandra.

Några tjejer har just tentat engelska A-kursen, som gymnasieelever läser under hela första läsåret.

En månad av första terminen för spetsklassen med inriktning mot humaniora är snart avklarad och det är fem nöjda elever som vi möter.

– Jag trodde att jag skulle komma till en klass med snobbar. Men så är det inte, alla är engagerade, duktiga och det går att föra diskussioner, säger Lilly Torkesdotter.

Diskussioner är just det som kännetecknar denna klass, alla vill göra sin röst hörd. Det kan handla om politik, religion eller filosofi.

– Jättekul att alla är motiverade och taggade. Det är otroligt skönt, säger kontaktläraren Ulrika Enkvist-Wallmark, som undervisar klassen i religion.

Det är fritt fram att söka till spetsutbildningarna. På Vasaskolan spetsklass finns det plats för 32 elever: Men det är bara en ”halv” klass- 16 stycken.

– Det är ett problem på alla spetsutbildningar i Sverige. Det är ganska nytt och man hann inte marknadsföra så mycket innan ansökningarna skulle in. Men det blir säkert bättre till kommande år, säger Ulrika.

Att de skulle vara en testklass är inget som märks tycker de. Hela tiden förs en dialog med lärarna om nivån på undervisningen är för hög eller låg. Merparten av studierna vid Uppsala universitet sker i årskurs tre. Då får de välja arkeologi, historia, egyptologi eller teologi. Men redan i tvåan åker till universitetet för att studera engelska.

– Jag är jättenöjd hittills och även om vi ska plugga en del på Uppsala universitet, så vill jag att vi springer ut med studentmössorna från Vasaskolan. Jag gillar den här skolan, säger Lovisa Hellsten.

Spetsutbildningarna har fått uppmärksamhet sedan de drog i gång, det talas om elitklasser.

– Folk använder ordet elit som något negativt. Men vi lever i ett elitistiskt samhälle. Varför skulle man då inte anpassa utbildningen efter det? säger Anna Sjöberg.

Från omgivningen får de möta både positiva och även lite skeptiska kommentarer.

– Det är lite mentaliteten från andra elever att om man går spetsutbildningen så har man inget liv, utan bara pluggar, säger Lovisa Hellsten.

Mer läsning

Annons