Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det är ett kasst system i dag”

/
  • Maria Hugosson.
  • Godtyckligt. Inte alla som har svåra graviditetsbesvär får stanna hemma med sjukpenning. Bedömningen verkar godtycklig, menar barnmorskorna Viveka Wallström, Monique Toratti och Anja Åkerlund på Gävle barnmorskemottagning. De intervjuas av reportern Hanna Lundquist, själv gravid, som i samband med sin förra graviditet fick sjukpenning i 3,5 månad på grund av svår foglossning.

– Man är inte sjuk bara för att man är gravid. Men har man riktiga krämpor och inte kan jobba, då ska man ju inte bli sämre behandlad än om man inte är gravid.

Det tycker Maria Hugosson, som väntar barn vilken dag som helst. I går besökte hon Gävle barnmorskemottagning, där flera barnmorskor är kritiska till Försäkringskassans hantering av gravida.

Annons

Maria Hugosson är glad över att hon sluppit allvarliga besvär under sina tre graviditeter. Hon har lördag som bäbisdatum, och har kunnat jobba ända tills i fredags.

”Borde vara självklart”

– Jag tycker att det borde vara självklart att även gravida ska kunna få sjukpenning om de mår så dåligt att de inte kan jobba, säger hon.

Vill ha en förändring

Hon ser därför positivt på Försäkringskassans dom. Det gör även flera barnmorskor på Gävle barnmorskemottagning.

– Jag hoppas att det här leder till en förändring. Jag tycker att det är ett kasst system i dag, att det är helt fel personkategori de jagar, säger Monique Toratti.

– Gravida kan ha jättebesvär ibland, som att inte kunna gå. Då ska man inte behöva vänta i månader på besked om man får betalt för att vara sjukskriven, säger Anja Åkerlund.

Båda två och kollegan Viveka Wallström har varit med om fall som de själva sett som solklara, där kvinnorna blivit sjukskrivna av läkare, men där Försäkringskassan tvekat till att bevilja sjukpenning.

Mer läsning

Annons