Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det är extra viktigt nu att engagera sig”

/
  • Väljs in. Nästa vecka håller SSU sin kongress. När de då väljer ny förbunds­sekreterare är Ellinor det enda namnet på listan.

Ellinor Eriksson är lantlollan från Valbo som sitter på samma post som Olof Palme gjorde för 50 år sedan. Hon är 23 år – till hälften utbildad psykolog – och inom kort SSU:s yngsta förbundssekreterare någonsin.

Annons

Det händer mycket runt Ellinor just nu. När hon visar in oss till SSU:s förbundslokal i Folkets hus i Gävle är det med andan i halsen. Hon har sprungit upp och ner i trapporna i sina svarta högklackade pumps. Sprungit mellan reportrar och fotografer som vill byta några ord eller ta en bild på Valbotjejen som i nästa vecka med all sannolikhet väljs till förbundssekreterare för SSU.

Hon slår sig ner i soffan och borstar bort några smulor från den vita bordsytan framför henne. Pepsiflaskan som står där bekräftar det som Ellinor först berättar när vi kommer dit.

– Det är här unga samlas, diskuterar och dricker läsk.

Lokalen är speciell för Ellinor, det märks. I rött läppstift gestikulerar hon yvigt och pratar kärleksfullt om den plats som gjorde henne till den hon är i dag.

– Här har jag lärt mig allt! Här lärde jag mig hur man diskuterar och skriver debattinlägg och insändare.

Det var när hon gick på högstadiet i Valbo som Ellinors tankar och värderingar plötsligt fick ett namn. Hennes dåvarande lärare Elin Lundgren – numera socialdemokratisk riksdagsledamot – var en person som Ellinor imponerades av och ett av många ord som används vid beskrivningen av Elin som lärare är att hon var ”cool”.

I tidningen fick Ellinor läsa att hennes högstadielärare var aktiv socialdemokrat och nyfikenheten fick henne att ta reda på mer vad det egentligen betydde.

– SSU öppnade mina ögon på många sätt. De formulerade det jag kände, så jag gick med när jag var 15 år. Då var Elin min lärare, nu är hon min vän. Det är en ganska häftig historia.

Engagemanget och ansvaret inom SSU har växt med åren. Hon har redan varit ordförande för SSU i Gävle, men också distriktsordförande i Gävleborg. I dag är hon med i förbundsstyrelsen och är studieledare – ett uppdrag som också Olof Palme hade under 1950- och i början av 1960-talet.

En annan anekdot som Ellinor också gärna berättar om är att det faktiskt var hon som lyckades värva journalisten, författaren och bloggaren Alex Schulman till Socialdemokraterna.

– Jag skrev ett mejl till honom angående ett inlägg han hade gjort i sin blogg. Och då skrev jag att han borde gå med i partiet. Sedan fick jag ett svar att han hade gått med, det var kul! Nu ska han vara konferencier på kongressfesten vi ska ha i nästa vecka, berättar hon förväntansfullt.

Ellinor beskriver sig själv som en mycket framåt och energifylld person, som samtidigt inte vill uppfattas som barnslig och ung. Förutom att hon är en drivande kraft i SSU är hon också med i UNF – Ungdomens Nykterhetsförbund. ”Folkrörelsenörd” är en titel som hon utan att tveka sätter på sig själv.

– Jag är en lantlolla som flyttat till Stockholm men jag är en ganska tuff sådan. Sen gör jag också saker som många andra gör – går ut och dansar, läser böcker, träffar kompisar eller åker hem till mormor i Valbo och dricker kokkaffe.

Valbo är en plats som hon ofta återkommer till. Det är där hon är uppväxt och en dag kommer hon kanske att flytta tillbaka. Men just nu är det Stockholm som gäller. Dit flyttade hon för två år sedan och hon bor nu i en möblerad andrahandslägenhet.

På Karolinska institutet läser hon till psykolog. Fem av tio terminer är avklarade men till hösten kommer studierna att läggas på hyllan för ett tag. I stället kommer tiden ägnas åt ett annat heltidsuppdrag – förbundssekreterare för SSU.

– Det är förbundssekreteraren som har yttersta ansvaret för organisationen. Allt från personal till budget och att se till att SSU växer. Folk säger till mig att: ”åh, nu kan du göra vad du vill” men vad gör man då? tänker jag. Det är lite nervöst men samtidigt är det värsta möjligheten.

Att psykologyrket får vänta är ingenting som Ellinor ser som negativt.

– Jag är fortfarande ung, bara 23 år. Jag ser det som att jag pausar mitt andra liv för en stund. Sedan tror jag inte att det är dåligt att vara ett par år äldre när jag blir psykolog.

På nästa veckas kongress väljs SSU:s förbundssekreterare och Ellinor är det enda namnet för posten. Med tanke på förra veckans massaker i Norge har säkerheten skärpts inför kongressen.

– Vi har vidtagit alla säkerhetsåtgärder vi kan. Det finns alltid en hotbild, särskilt mot politiska ungdomsförbund. För vill man skada ett politiskt parti ger man sig på den yngre generationen.

Som studieledare är det Ellinor som ansvarar för kurser och läger som SSU ordnar. Därför har händelsen på Utöya tagit extra hårt på henne.

– Det blev så nära på något sätt. Det är hjärtat för engagemanget man gav sig på.

Trots det som hänt känner Ellinor ändå sig laddad inför den kommande kongressveckan.

– Jag känner mig jättepeppad men samtidigt känns det konstigt efter allt som hänt. Men de som försöker skrämma oss till tystnad ska inte få vinna.

Efter kongressen tänker hon fortsätta att visa att hon står för engagemang och frihet genom att delta i Pridefestivalen.

– Där ska jag dansa loss ordentligt. Jag gör det för att jag tycker det är oerhört viktigt att visa att alla ska få vara sig själva. Vi måste stå upp för oss och det är extra viktigt nu att våga engagera sig.

Mer läsning

Annons