Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det är nära till allt"

/
  • Fyra plus. Therese Enberg och hennes familj flyttade till Gävle från Stockholm 2009 och bidrog till den stora befolkningsökningen det året. Förra året orsakade de också en plussiffra, genom familjens yngsta tillskott Gustav.

Att Gävle växer beror både på att många barn föds och att fler flyttar hit än härifrån. Therese Enberg har bidragit till bägge delar. 2009 flyttade hon och hennes familj från Stockholm till Gävle och 2010 föddes andra barnet.

– Jag ville till en lite mindre stad, säger hon.

Annons

I flera år i rad har det varit fler som flyttat till Gävle än som flyttat därifrån. Therese Enberg och hennes familj flyttade till Gävle från Stockholm våren 2009. Hon hade bott en period i Gävle som barn, och var senare tillbaka en sväng för att plugga på högskolan. Sedan följde några år i Stockholm, men när hon och sambon Jonas Isaksson fick sitt första barn kom längtan efter att bo i en lite mindre stad.

– Jag ville till en stad där det finns potential för en bra uppväxtmiljö för barnen. Gävle känns dessutom som väldigt nära Stockholm, och så är det positivt att det är en stad som växer, säger Therese Enberg.

Fick jobb i Gävle

När Jonas fick jobb i Gävle passade de på, själv är hon barnmorska och räknade med att hitta jobb hon med. De bytte sin hyreslägenhet i Stockholm mot en i Gävle, men valde sedan att flytta vidare till en av Gavlegårdarnas lägenheter på Sörby Ängar.

– Jag hade stått i bostadskö sedan jag pluggade här.

Barnvänlig stad

I januari 2010 kom andra barnet, ett av 1 088 barn som föddes i Gävle förra året. Att bo i Gävle och få barn tycker Therese Enberg har varit väldigt positivt.

– Det är nära till allt, grönområden, lekplatser, trevliga öppna förskolor. Sen finns det bra möjligheter om man vill gå ut och äta eller shoppa.

Mer läsning

Annons