Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det är oerhört tragiskt”

På Gävle sjukhus beklagar man det inträffade.


– Det är oerhört tragiskt att någon som precis besökt sjukhuset avlider. Det är därför väldigt bra att det har anmälts och att vi får det utrett, säger Christina Wassberg som är chef för sjukhusets medicindivison.

Annons

Däremot kan hon inte svara på hur det gick till i det här fallet. Varför Karin Åhrmans pappa ansågs vara tillräckligt frisk för att skrivas ut och varför han skickades hem i taxi trots att han bodde tre trappor upp utan hiss.

– Det är en bedömning som läkaren har gjort. Man bedömer transportsätt från fall till fall, säger Britt Marie Lindberg som är verksamhetschef för avdelning 110 där pappan låg inlagd.

Trots att Hans Åhrman avled innan han ens hann hem menar hon att sjukhuset inte behöver ha gjort något fel.

– Vi vet ännu inte om det är vi som har felat eller om det bara slumpade sig så här olyckligt, säger hon.

Hon betonar också att det var en mycket erfaren och kunnig överläkare som tog beslutet att skriva ut honom.

– Det kan jag inte svara på generellt. Vi vet ännu inte vad som orsakat detta. Det får ansvarsnämndens utredning svara på, säger Britt Marie Lindberg.

Hon förklarar att många av patienterna är gamla och skröpliga och har kroniska sjukdomar, men att de för den skull inte alltid behöver ligger kvar på sjukhuset.

– Sedan vet vi aldrig säkert när sjukdomen kan leda till döden. Har man till exempel hjärtproblem så kan man inte veta om eller när en hjärtinfarkt inträffar.

– Det sker alltid en planering innan hemgång. Man skickar inte hem en patient utan att ta reda på hur det ser ut hemma.

Chefen på sjukhusets medicindivision:

Annons