Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det finns brister – men det påverkar inte patienterna eller säkerheten”

Landstinget skyller bristerna på att man organiserat om sjukvården och inte hunnit med att styra upp ansvaret för strålskyddsarbetet.
– Vården är ändå säker, säger chefsläkaren Staffan Gullsby.

Annons

Sjukhusvården i Gävleborg organiserades vid årsskiftet om och delades upp i olika divisioner. Och enligt landstingsledningen har det lett till de oklarheter och brister som nu får kritik.

– I de förändringar som gjorts har vi inte tillräckligt prioriterat strålskyddsarbetet, säger landstingsdirektören Svante Lönnbark.

– Det som saknas är själva överbyggnaden. Det är oklart vem som ansvarar för vad i den nya organisationen, konstaterar Staffans Gullsby som är chefläkare på landstingets division för diagnostik där bland annat röntgen och nukleärmedicin ingår.

Enligt honom påverkar det dock inte vården eller patienternas säkerhet.

– Man kan få intryck av att det saknas strålskyddsarbete, men det stämmer inte. Vi har kunnig och medveten personal som arbetar med de här frågorna hela tiden. Det fungerar i alla fall.

Ett annat problem är att man inte dokumenterat det man har gjort på rätt sätt. Rutiner och arbetsmetoder är till exempel inte alltid nedskrivna.

– Det finns en medvetenhet hos personalen och man frågar till exempel kvinnor om de är gravida. Men det finns inte nedskrivet. Vi har kanske tyckt att det är så självklart att det inte behövs, säger Staffan Gullsby.

Mer läsning

Annons