Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det gäller att vara mentalt redo"

/
  • Jesper Ollas gör av med 10-15 klubbor på en säsong. Inköp av utrustning och tvätt av match- och träningskläder sköter klubben. ”Sedan har vi ju ansvar för våra grejer, att lägga dem där de ska vara, och vi packar utrustningen själva inför en bortamatch”, säger han.
  • Jesper Ollas.

Han kan ha tio år kvar som hockeyspelare, eller en vecka. Jesper Ollas har jobbat på bank och funderar på att plugga företagsekonomi.

– Jag borde passa på. Det finns tid och jag behöver inte ta studielån, säger han.

Annons

Men nu är det hockey på heltid som gäller för 27-åringen från Norrköping. Han gör sin första säsong i Brynäs och sin andra elitseriesäsong i karriären.

En arbetsdag kan börja klockan sju på morgonen och vara slut vid 22-tiden på kvällen, när det är bortamatch med resa. En arbetsdag utan match kan vara över vid 13-tiden.

– När vi har tre matcher i veckan försöker de lägga in en helledig dag per vecka. Man måste ha en förstående familj eller flickvän, säger Jesper Ollas.

Han började med ishockey i fyra, femårsåldern. När han var sex år flyttade familjen från Norrköping till Leksand och det är där han har formats som hockeyspelare. Han tycker att det var en lek ganska länge, mer eller mindre upp till 14–15 år. Först i 20-årsåldern vågade han tänka på hockeyn som ett jobb.

– Det man har valt bort är umgänget med kompisar och fester. De berättade hur kul de hade, det kommer jag ihåg att jag tänkte på ibland. Men det är inget val jag ångrar.

Jesper Ollas fick ett A-lagskontrakt i Leksand efter hockeygymnasiet och spelade i klubben tills förra året, med undantag av ett år då han var utlånad till Arboga.

Framtiden är oviss. Det finns 40-åringar som spelar, men många droppar av i 35-årsåldern. Jesper Ollas hoppas få spela hockey länge till, men vet att en skada när som helst kan sätta stopp. Därför har han börjat fundera på att plugga. Men än så länge är det bara funderingar.

För tre, fyra år sedan jobbade han lite på en bank i Leksand. Han fick gå en del internutbildningar och stod i kassan.

Lönen är en känslig fråga för hockeyspelare. Jesper Ollas vill inte berätta vad han tjänar.

– Jämför du med en vanlig arbetarlön är det klart den är bra. Men man kan ju få sparken när som helst. De flesta spelare har en agent som hjälper oss att hitta klubbar om vi blir kontraktslösa. Och en agent ska ha 5 procent av din lön.

Mer läsning

Annons