Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det gnisslar!

Det kokar på många håll i Gävles förskolevärld. Kommunen har lagt in en hög växel för att få in alla köande barn i förskolor, vilket innebär att många barngrupper tillfälligt blir större och andra verksamheter måste maka på sig.

Annons

Föräldrar är arga över att de inte får förskoleplats när eller där de önskat. Föräldrar och anställda är upprörda över att deras förskolor tar in fler barn när det skulle bli tvärtom. Verksamheter måste maka på sig, och barn flyttas mellan förskolor. Det gnisslar.

Och trots allt det som görs är det där ständiga vallöftet om minskade barngrupper fortfarande en framtida sak.

För att det ska gå i snitt fem barn på en förskollärare behövs sju nya förskolor med 80 barn i varje. Utöver Pingeltorp, Söderskolan, Teknikparken och allt nytt som redan är på gång. De som letar har stora problem att hitta lämplig mark för EN enda förskola i centrum eller på Söder.

Hittepengar till den förälder som kan komma med tips!

I går satt jag och lyssnade när den nya barn- och ungdomsnämnden hade möte. Tjänstemännen skäms över att de inte lyckas leva upp till fyramånadersgränsen, alltså att fixa förskoleplats åt dem som hör av sig i tid.

Även den bristande förmågan att förutspå hur många barn som behöver förskola är pinsam.

Utredningar ska göras, processer gås igenom, rutiner förbättras, och småkulan smekas.

”Vi har inte varit helt på tå” säger Gävles förskolechef Camilla Larsson.

Och det är lätt att hålla med henne. I december var vare sig chefer eller nämnd medvetna om att de inte levde upp till fyramånadersregeln. Ingen hade kontrollerat.

Mer läsning

Annons