Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det här är allvarligt”

Socialtjänstens handläggning får allvarlig kritik av Socialstyrelsen för en lång rad brister.

Följden kan bli att flera hårt kritiserade beslut kan komma att tas upp igen.

– Det här är allvarligt och vi kommer att titta noga på det, säger Mats Collin, socialchef på kommunen.

Annons

Anmälningarna om brister i socialtjänstens handläggning från enskilda personer hopade sig hos Socialstyrelsen, vilket ledde till att myndigheten beslutade sig för att göra en tillsyn.

Resultatet: ett tolv sidor långt beslut där bristerna radar upp sig. Bland annat har ett stort antal anmälningar avslutats med anledning av att socialtjänsten inte kunnat nå personen anmälan gäller.

Socialstyrelsen har särskilt uppmärksammat en anmälan där ett barn säger sig bli slaget av den ena vårdnadshavaren. I det fallet fick bara den utpekade vårdnadshavaren – som inte ville ha något stöd – komma till tals och socialtjänsten beslutade att inte inleda en utredning då man misslyckades med att nå den andra vårdnadshavaren. Inte heller pratade socialtjänsten med barnet.

I några andra anmälningar handlar det om barn som blivit vittnen till våld. Även i de fallen har man beslutat att inte inleda utredningar efter kontakter med vårdnadshavarna – utan att barnen har fått komma till tals.

Socialstyrelsen ifrågasätter starkt bedömningarna när det gäller dessa anmälningar och anser att besluten är ”anmärkningsvärda”.

– Det kan hända att det är några ärenden vi vill ta upp igen och titta på för att se att inget allvarligt slunkit igenom, säger Mats Collin.

Under ett möte i går diskuterades Socialstyrelsens beslut igenom och personerna som ska hålla i analysarbetet utsågs. Enligt Mats Collin vill man nu gå till botten med problemen.

– Vi ser allvarligt på kritiken. Det är ett flertal punkter som vi måste analysera. Det är ju ganska många punkter så det är en fråga som vi tar på väldigt stort allvar, säger Mats Collin.

Samtidigt vill han delvis ställa det i relation till att socialtjänsten fattar omkring 33 000 beslut per år som går att överklaga och som det potentiellt skulle kunna ske fel i.

Totalt omfattar Socialstyrelsens beslut en lista på tolv punkter där åtgärder ska vara vidtagna senast sista juni. Om kraven inte uppfylls kan myndigheten komma att utfärda ett föreläggande med eller utan vite.

Mer läsning

Annons