Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det här kan kosta 800 kronor

/
  • Den som skräpar ner kan från sommaren få böta 800 kronor direkt på plats.
  • Hanna Hartonen, 29 år,  undersköterska, Skutskär:– Jag tycker nog att det är lite överdrivet, även om det är klart att folk ska plocka upp skräpet efter sig. Det som är bra är att om de riskerar att få böter så kanske de tänker sig lite extra för.
  • Britt-Marie Sager, 67 år,  pensionär, Gävle:– Bra, en del folk äter ju snabbmat och lämnar sedan bara skräpet efter sig. Om de får böter så kanske de tänker till. Men jag tycker att det är svårt när man ska slänga cigarettfimpar, för det finns knappt någon askkopp i stan att kasta dem i.
  • Henrik Feldt, 33 år,  församlingspedagog, Hörby:– Jag tycker att förslaget är  jättebra.
  • Inge Sager, 67 år,  pensionär, Gävle:
– Jag tycker att det är bra, för då kanske vi kommer att slippa allt skräp som folk slänger.
dyrt skräp. Den som kastar en snabbmatsförpackning, en glasflaska eller en engångsgrill på marken och ertappas av polis kan snart få en bot direkt i handen.

Den som slänger skräp kan tvingas böta direkt på plats från 1 juli. Det föreslår regeringen i ett försök att minska nedskräpningen.

Annons

I Sverige är det förbjudet att kasta skräp på allmänna platser som gator, torg, i parker och i naturen. Regeringen föreslår en ändring i miljöbalken, en ny paragraf med brottsrubriceringen ”nedskräpningsförseelse”. Förslaget innebär att polisen direkt ska kunna ge böter till någon som de ertappar med att kasta en mindre mängd skräp.

Mer effektivt

– Skillnaden mot tidigare är att nu kan polisen skriva ut en ordningsbot på plats. Som det är nu måste polisen först göra en anmälan, som sedan hamnar hos en miljöåklagare och sedan i tingsrätten. Det här skulle göra processen snabbare och mer effektiv, säger Åsa Andersson Marklund, kansliråd på miljödepartementet.

Böter på 800 kronor skulle den få betala som ertappas. Det handlar om mindre nedskräpning, som exempel nämns mindre mängder av skräp som snabbmatsförpackningar, glas- och plastflaskor och engångsgrillar.

– Vi säger att du har köpt mat på McDonalds och sitter och äter den i parken, men sedan lämnar alla rester och går därifrån. Det skulle kunna vara ett exempel på ett sådant brott, säger Åsa Andersson Marklund.

Underlättar för polisen

Precis som tidigare kommer det inte vara straffbart att slänga ett enstaka godispapper, en cigarettfimp eller ett tuggummi på marken.

Det nya lagförslaget ser Christina Ronquist, miljöbrottsutredare på polisen i Gävle som något positivt.

– Jag tycker att det här förslaget är bra för det underlättar polisens arbete och gör det mer effektivt, för nu kan de göra allt på plats. Om polisen ser någon som kastar skräp ute på stan, så kan de dela ut en ordningsbot direkt, säger hon.

Om förslaget blir verklighet så träder det i kraft 1 juli i år.

Mer läsning

Annons