Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det har varit strul – vi har inte hunnit”

/
 • UNDANTAGET. Tandsköterskan Tuire Palosaaris och tandläkaren Maria Sjökvists mottagning är den enda av                          privattandläkarmottagningen i undersökningen som hade prislista tillgänglig. ”Det har vi alltid haft” säger Maria Sjökvist.

Tidsbrist. Det är den vanligaste förklaringen till att det saknas prislistor på Gävles tandläkarmottagningar.
– Det har varit så mycket strul med den nya tandvårdsförsäkringen att vi inte har hunnit med, säger Mats Englund på Borr & Tång.
Tandläkaren Maria Sjö-kvist är undantaget. I hennes väntrum finns en prydlig prispärm.

Annons

Och hon blir förvånad när hon hör att hon är den enda som har priserna framme.

– Är det så?

Samtidigt har hon förståelse för att andra kanske inte hunnit med.

Den nya tandvårdsförsäkring som infördes 1 juli innebär ganska stora förändringar i hur man som tandläkare ska jobba och har lett till en hel del merarbete.

Kraven på dokumentation har ökat, tandläkarna måste bland annat fotografera patienterna för att kunna visa för försäkringskassan att behandlingen verkligen är nödvändig. Annars betalas inga pengar ut.

Nytt datasystem

 

Det har också införts ett nytt datasystem som visat sig ha stora problem.

På flera mottagningar beskriver man därför läget som närmast kaotiskt.

– Vi ska hela tiden vara uppkopplade mot försäkringskassan men det finns buggar i systemet och vi tappar kontakten, säger Mats Englund på Borr & Tång, en av de många tandläkarmottagningar i Gävle som saknar prislista.

– I och med att det är så mycket nytt och det tar så mycket tid har vi inte hunnit ta fram någon prislista. Vi har haft fullt sjå att hinna ta hand om patienterna.

 

Hur vet ni då hur mycket ni ska ta betalt?

 

– Priserna finns i vårt system men inte så det går att skriva ut på en lista, säger Mats Englund.

Justera priser

 

Privattandläkaren Maria Sjökvist – som tillsammans med folktandvården var de enda i vår undersökning som kunde visa upp en prislista – har löst det hela genom att tills vidare använda sig av den nationella referensprislista som tagits fram.

– Vi kanske kommer att justera en del priser efter hand, sänka vissa och höja andra, men till en början följer vi den rätt av, säger Maria Sjökvist.

Folktandvården i Gävleborg har också valt att till stora delar följa referenspriserna – dock med vissa undantag. Man har något lägre pris på undersökningar och något högre på bland annat kronor.

Mer läsning

Annons