Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det här ville vi se

/
  • Länsmuseets intendent Ted Chikasha framför Martin Wickströms vinnande verk i omröstningen

Här är vinnaren i Länsmuseets tävling "Önskekonst 2009". Martin Wickströms verk "Early Monday morning" fick en tredjedel av de 704 rösterna från besökare.
– En bit ifrån ser det ut som ett fotografi, säger intendent Ted Chikasha.

Annons

Länsmuseets utställning "Önskekonst 2009" pågår mellan 28 mars och 6 september och består av 14 verk av 8 nutida konstnärer. Verken är alla sådana som Länsmuseet skulle vilja ha i sina samlingar, men av ekonomiska skäl kan man bara köpa in tre av dem. Därför har man fram till 31 maj ordnat en tävling där museets besökare fått rösta på sin favorit.

Alla konstverk som deltog fick röster, men Martin Wickströms verk "Early Monday morning" stod i en klass för sig och tog hem en tredjedel av de totalt 704 rösterna. Tavlan föreställer en solbelyst husvägg med fönster och balkonger.

– En bit ifrån ser det ut som ett fotografi. Går man nära ser man att det inte alls är så perfekt, utan ganska frejdigt målat med bred pensel, beskriver Ted Chikasha, intendent på Länsmuseet.

Han tycker att bilden är avskalad men samtidigt rymmer många historier och att publiken gjort ett bra val.

Två andra av utställningens verk har personalen själva valt ut. Det är Anneé Olofssons "Skinned 1" och Eva Marklunds "Slöja". Alla tre verken köps nu in av Länsmuseet med hjälp av bidrag från Gävle musei vänner. Vem som helst kan nu köpa de andra verken i utställningen.

Bland de besökare som röstat drogs Linn Niska som vinnare av ett presentkort på 500 kronor.

Mer läsning

Annons