Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det sticker i ögonen"

/

Landstingsrådet Björn Brink (C) medger att det "sticker i ögonen" att Gävle-Dala företagshälsa erbjuder gratis företagshälsovård till bland andra Ockelbo kommun.

– Jag vill ha mer kött på benen, säger han och ser fram emot en rapport från politikerna i företagshälsovårdsnämnden.

Annons

Arbetarbladet berättade på fredagen om upphandlingen av företagshälsovård i Ockelbo, Bollnäs, Söderhamn och Ovanåker.

Gävle-Dala företagshälsa, som drivs gemensamt av landstingen i Dalarna och Gävleborg, vann anbudstävlingen. Avgörande var att landstingets företagshälsovård inte tar betalt för extratimmarna som kommunerna kan tänkas köpa utöver garanterade en timme per anställd och år.

Intresseorganisationen Svenskt Näringslivs regionchef Lars Beckman anklagar landstinget för prisdumpning. "Orättvist", tycker Bosse Wallbäcks, chef för Gävle-Dala företagshälsa, som menar att det är fel att ta med gratistimmarna i jämförelsen mellan anbuden trots att det hade betydelse för att landstinget skulle vinna tävlingen.

– Vi bedömer att kommunerna inte behöver utnyttja mer än en timme per anställd och år, sa han till Arbetarbladet.

Än så länge är landstingsrådet Björn Brink nöjd med det beskedet. Han vill dock få veta mera och räknar med en rapport från företagshälsovårdsnämnden.

Är det lämpligt att landstingets företagshälsovård konkurrerar på öppna marknaden?

– Det ska vara konkurrens på lika villkor. Sen har inte vi diskuterat om vi ska ha en företagshälsovård som ska vara ute på marknaden eller om den bara ska vara intern.

Tycker du att den frågan borde tas upp till diskussion?

– Vi har mycket annat som är viktigare. Det här är en lite perifer fråga, säger Björn Brink.

Moderaternas oppositionsråd i landstinget, Patrik Stenvard, kommer att ta upp frågan i både landstingets styrelse och fullmäktige.

– Så här kan vi inte ha det, säger han.

Efter att ha synat underlagen för upphandlingen drar han slutsatsen att landstinget agerat både olämpligt och felaktigt.

Han reagerar framförallt mot att Gävle-Dala företagshälsa inte tar betalt för extratimmarna.

– Så kan man inte lägga anbud, säger Patrik Stenvard som menar att landstinget på det sättet konkurrerar ut privata företag genom att göra en förlustaffär.

 

 

Annons