Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diskussioner och ”kvinnokakor” på torget

/
  • TAR KAMPEN. Anna Eklund, Isabell Sjöberg och Andrea Hurtig i tjejteamet Vulcana försökte väcka diskussion om kvinnofrågor.

Internationella kvinnodagen behövs.
Det är fortfarande lång väg att gå till full jämställdhet.
Det anser Andrea Hurtig, som bjöd på ”kvinnokakor” och delade ut flygblad på Drottninggatan i Gävle i går.

Annons

Andrea Hurtig är heltidsanställd inom kvinnojouren Blåklockan i Gävle. På söndagen satsade hon, Anna Eklund och Isabell Sjöberg i tjejteamet Vulcana extra på att uppmärksamma kvinnornas egen dag.

Enligt Andrea Hurtig hade flera förbipasserande (samtliga män) uttryckt åsikten att en särskild kvinnodag är onödig. Det håller inte Andrea med om.

– Varje halvtimme våldtas en tjej och var tjugonde minut är det en tjej som blir misshandlad. Tyvärr behövs kvinnodagen så länge vi inte är mer jämställda än så.

Andrea säger att hon inte känner sig säker när hon går ut kvällstid och tycker att det borde vara självklart att som tjej kunna gå på krogen utan att någon tar en på rumpan.

Lönemässigt finns också en hel del att göra ur jämställdhetssynpunkt, menar hon.

– Kvinnor tjänar generellt 85 procent av det männen tjänar. Även om det har hänt mycket på det området borde vi ha hängt med bättre, säger Andrea Hurtig.

Men när hon ska ranka de viktigaste jämställdhetsfrågorna är det synen på mans- och kvinnorollerna som kommer på första plats.

– Killar får fortfarande lära sig att inte gråta öppet medan det är okej för tjejer att göra det. Jag ser oss som människor, inte som män eller kvinnor, säger hon.

Tjejerna inom Vulcana var inte de enda i Gävle som manifesterade på Internationella kvinnodagen. En tyst aktion ägde rum på Rådhustorget. Statyn av Gudinnan hade försetts med en skylt där texten uppmanade: ”Vägra kallas hora”. Dagen till ära fanns dessutom en liten korg i hennes armveck med uppmuntrande ord till kvinnor, till exempel: ”Ta aldrig skit!” och ”Du kan bli vad du vill”.

Via ett anonymt mejl till Arbetarbladet får vi uppgift om att platsen för manifestationen inte är slumpvis utvald. Den folkliga benämningen på statyn, ”fnasket i plasket”, ligger bakom. ”Många Gävlebor verkar inte reflektera över vilket ord de använder och vad såna ordval har för inverkan på den redan bristande kvinnosynen”, anser brevskrivaren.

Mer läsning

Annons