Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsjuke Olas larm fungerar inte

/
  • Togs inte på allvar. 47-åriga Ola Rosén är döende i cancer. Han kollapsar ofta i kramper och har ett trygghetslarm som känner av fallrörelser kopplat till SOS Alarm. Men de senaste veckorna har larmet inte fungerat eftersom Telia inte installerat telefonen i hans lägenhet. ”Utan larm blir jag beroende av min familj dygnet runt”, säger Ola. Först när Arbetarbladet ingrep skickade telefonbolaget ut en tekniker.

47-åriga Ola Rosén är döende i cancer. Han kollapsar ofta i kramper och har ett trygghetslarm kopplat till SOS Alarm. Men de senaste veckorna har larmet inte fungerat eftersom Telia låtit bli att koppla in telefonen i Olas lägenhet.

– Det är omöjligt att få några klara besked av Telia. Vi blir inte tagna på allvar, säger Olas förtvivlade mamma Gunilla Rosén som nu får vaka över sonen dygnet runt.

Annons

Arbetarbladet träffar Ola Rosén och hans föräldrar Gunilla och Ingemar Rosén i den lägenhet inne i Sandviken som Ola flyttade till i början av oktober från sitt hus i Bovik för att komma närmare den hjälp han behöver.

På Nya bruket har han hemtjänsten och sina föräldrar inom några minuters avstånd. Han har också fått den nya typen av trygghetslarm, som automatiskt aktiveras av både ljud och fallrörelser.

För en dryg månad sedan när Ola, som har en aggressiv hjärntumör, var själv i huset i Bovik klarade han inte av att trycka på sin larmknapp. I tre och en halv timme låg han i smärtsamma kramper på golvet och bet nästan av sig tungan.

Problemet nu är att telefonen, som trygghetslarmet är beroende av, inte är inkopplad i lägenheten. Trots att Ola i god tid begärde en överflyttning av abonnemanget är linjen fortfarande helt död.

– Han anmälde flytten på nätet och ringde även för säkerhets skull, men det hjälpte inte. Sedan dess har vi i familjen och även hemtjänsten ringt och tjatat varje dag, men inget händer, säger Gunilla.

”Det är inte mitt bord” och ”Jag kan inte se någon felanmälan” är sådant de fått höra efter att ha blivit runtkopplade av företaget.

Slarvat bort sjukjournaler

Gunillas ögon fylls av tårar flera gånger under samtalet. I stället för att bearbeta sorgen över Olas sjukdom får hon och familjen ägna tid åt praktiska problem.

– Det är klart att det tär, säger hon.

Förutom att bråka om telefonin har de också fått ligga på Sandvikens kommun om att handikappanpassa lägenheten och tackla att Gävle sjukhus slarvat bort viktiga sjukjournaler.

Ola har haft ett snabbt sjukdomsförlopp. Han arbetade på Sandvik i Kina och hade varit borta i 14 månader när han i mars i år var på väg hem till Sverige. Under mellanlandningen i Moskva föll han plötsligt ihop och fick föras till sjukhus.

Efter någon vecka flög en läkare från SOS International med honom hem och då hade Ola med sig både journal och cd med bilder från huvudröntgen i Ryssland som han gav till personalen på Gävle sjukhus, dit han transporterades i ambulans från Arlanda.

Men på något sätt kom journalen och cd:n bort, eller missförstods. Ola blev hemskickad efter två timmar med rådet att ta huvudvärkstabletter.

Beroende av familjen

När han återigen sökte sjukvård trodde läkarna att han hade borrelia och först efter två månader, och en ny kollaps, konstaterades att han har en svår tumör på hjärnan som inte går att operera.

– Man tror inte att saker och ting ska fungera så här i Sverige innan man själv drabbas, säger Gunilla.

Ola går nu på cellgifter och kortison. Han mår mycket illa och högra benet är uppsvullet. Bristande rörelseförmåga gör att han har svårt att använda sin mobiltelefon. Därför vågar föräldrarna inte lämna honom ensam tills Telia fixat telefonlinjen och larmet börjar fungera utan sitter hela tiden hos honom.

– Hemtjänsten kommer flera gånger under dagen, men det skulle kunna hända något tio minuter efter att de gått. Det handlar om vår sons liv, säger Gunilla.

– Utan larm blir jag beroende av min familj dygnet runt, säger Ola.

Mer läsning

Annons