Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dogge motiverade trötta Gävleelever

/
  • Ville bli boxare. Dogge Doggelito skulle egentligen bli boxare, men ändrade sig när han insåg att han kunde få betalt för att sjunga rap. ”Det enda jag fick som boxare var stryk, men här sjöng jag några låtar och fick betalt, då blev det en annan grej”, berättar han på Musikhuset i Gävle för eleverna på Thoren business school.
  • skönt avbrott. Adam Arnström och Robert Dahlberg från Thoren business school tyckte föresläsningen med Dogge Doggelito var ett skönt avbrott från skolvardagen. ”Det är rätt skönt när han går upp och bjuder på sig så där”, tyckte Robert Dahlberg.

Dogge Doggelito slog igenom som rap-artist men gör också film, tv, reklam och skriver krönikor. Själv beskriver han sig som 95 procent affärsman.

På måndagen föreläste han för eleverna på Thoren business school i Gävle.

Annons

– Jag är en person som alltid har varit en entreprenör och affärsman. Folk vill gärna sätta en i ett fack, men min spelplan är stor. Jag behöver egentligen inte musik, jag har mer jobb än jag behöver och rap är en dyr hobby. Jag är 95 procent affärsman och 5 procent kulturarbetare, säger Dogge Doggelito, eller Douglas Léon som han egentligen heter.

Det blir en otraditionell förläsning där han berättar kort om sin bakgrund och sedan direkt vill ha frågor från eleverna. Först är det trevande, men sedan kommer frågorna, om allt ifrån gudstro, hans vardag och ekonomi till hur man skapar självförtroende.

Elevernas önskemål

Föreläsningen kom till efter önskemål från en elev som tyckte att studiemotivationen var låg och efterlyste någon rolig föreläsare. Dogge Doggelito var elevernas eget förslag och han gjorde sitt för att försöka motivera dem:

– Varför är ni trötta? Är det skolans fel? Eller vädrets fel? Det är alltid någons annans fel, eller hur? Men vet ni, det finns de som skulle vara glada att få gå i skola. Jag var i Afrika och träffade en liten flicka som gick åtta mil till skolan, barfota, och hon var glad.

– Det är nu ni bygger er grund, er framtid, inte sen, då är det för sent. Vissa dagar är man trött och orkar inte, men man får göra det ändå, så är det när man är vuxen också. Om skolan sa min pappa alltid: Tänk, det är gratis, säger Dogge Doggelito.

Bjuder på sig själv

Han berättar frikostigt om sig själv, att han skrev låttexter i stället för att räkna matte och fick en överkryssad döskalle i betyg. Han skämtar på sin egen bekostnad och det går hem.

Ibland blir det lite motsägelsefullt, som när han säger att självförtroende kan vara känslan av att gå i ett par nyköpta skor för första gången, att man kan få självförtroende genom att ha snygga kläder och vara nyklippt samtidigt som han säger att självförtroende kommer inifrån.

Ifrågasätta saker

Han poängterar också att ungdomarna inte bara ska köpa ett budskap, utan ifrågasätta och bilda sig en egen uppfattning.

Sara Bazeli och Anna Granewåg uppskattade föreläsningen.

– Jag tycker han sa bra saker, som att vi ska tänka på de i Afrika, att vi har det bra, säger Anna Granewåg.

Mer läsning

Annons