Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domaren nedröstad om OG-ledarens skuld

Domaren ville döma den före detta OG-ledaren till tre års fängelse för stämpling till mord. Men hon röstades ned av de tre nämndemännen som friade. 40-åringen får dock åtta månaders fängelse för flera andra brott, bland annat grovt vapenbrott.

Annons

40-åringen från Sandviken döms därmed enbart för de brott han har erkänt. De grova brotten, stämpling till mord och försök till grov utpressning, har han hela tiden nekat till och domen blev också frikännande.

Men rätten var oenig och det ovanliga är att det var domaren, Annika Hessel, som röstades ned av de tre nämndemännen.

40-åringen skulle enligt åtalet under sin korta tid som OG-ledare ha beordrat en 34-årig Gävlebo att skjuta tre unga män i Bålsta. Orsaken var att de tre felaktigt utgett sig för att ha varit OG-medlemmar. När de inte betalade ”böterna” för det skulle de skjutas.

När 40-åringen försattes på fri fot när rättegången mot honom avslutades för två veckor sedan stod det klart att tingsrätten ansåg att bevisningen inte var stark i den delen av åtalet.

Åtalet har nästan helt byggts på 34-åringens uppgifter. Trovärdigheten i hans berättelse ifrågasattes under rättegången starkt av 40-åringens advokat Kaj Axlund. Han har pekat på att 34-åringen flera gånger ändrat sina uppgifter, och att han kan ha haft personlig vinning av att ange 40-åringen.

De tre nämndemännen tog uppenbarligen intryck av det och friade. Domaren Annika Hessel däremot anser det bevisat att 40-åringen har gjort sig skyldig till stämpling till mord.

Hon har i en lång bilaga till domen motiverat sin skiljaktiga mening. Hon håller med om att 34-åringens berättelse vid en första anblick kan framstå som osannolik. Men eftersom både han och 40-åringen var medlemmar i en kriminell organisation som inte är främmande för att använda våld, kan den inte avfärdas av den anledningen, skriver hon bland annat.

Hon sätter också större tilltro till 34-åringens berättelse än vad 40-åringens försvarare och de tre nämndemännen har gjort. Den har varit detaljerad och tydlig, anser hon. Hon påpekar också att inte finns något motiv varför 34-åringen skulle komma med falska beskyllningar mot 40-åringen. Tvärtom utsatte han sig för risk för repressalier när han kontaktade polisen.

Domare Hessels resonemang stämmer till stora delar överens med åklagaren Christer Sammens plädering i tingsrätten.

Sammens hade i går inte tagit ställning till om han skulle överklaga domen. Men han säger att det faktum att rätten var oenig talar för att han kommer att göra det.

40-åringens försvarare Kaj Axlund är glad för att hans klient friades från de allvarligaste brotten.

– Nämndens majoritet har gjort en riktig bedömning, säger han.

De brott 40-åringen har erkänt och som han döms för är grovt vapenbrott, dopningsbrott och brott mot alkohollagen. Vid husrannsakan i hans bostad fann polisen en laddad pistol, dopningsmedel och hembränningsutrustning.

Pistolen är den som 34-åringen sagt att 40-åringen skulle låna ut när morden skulle genomföras.

Mer läsning

Annons