Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd avvisar alla skadeståndskrav

/
  • SKADESTÅNDSKRAV. På måndagen krävdes CH-brännarna på runt 150 miljoner i skadestånd, i sju olika förhandlingar i tingsrätten. Här är Peter och Karin Henriksson, som har ett av de mindre kraven på väg in i rättssalen.
  • CH-branden. 17 maj 2005 brann CH i Gävle. Sju skadeståndsförhandlingar hölls på måndagen i tingsrätten.

Inte skyldig. Det är fortfarande den 32-årige Uppsalabons inställning till CH-branden. Både tingsrättens och hovrättens domar är felaktiga, hävdar han. Därför sade han under måndagen nej till alla skadeståndskrav på i runda tal 150 miljoner kronor, som han ställdes inför i Gävle tingsrätt.

– Det verkar absurt. Han är ju dömd, tyckte Skeppetkrögarna Karin och Peter Henriksson, som kräver några hundra tusen.

Annons

Det har gått drygt ett år sedan Uppsalabon dömdes. Han kommer direkt från fängelset i sällskap med tre kriminalvårdare. Han har skaffat ett välskött hakskägg och mustasch och ser lite gråare ut än sist han satt i domstolen

Den andre dömde, krogägaren, valde att stanna kvar i fängelset. Han riskerar nu en så kallade tredskodom, det vill säga att han får finna sig i vad domstolen bestämmer utan att ha varit närvarande.

Sju förhandlingar hölls i tingsrätten under måndagen. Alla gäller skadestånden för den stora hotellbranden 2005, i runda tal 150 miljoner kronor. Mest kräver Länsförsäkringar, 90 miljoner kronor. Ingen räknar med att de skyldiga ska kunna betala mer än en bråkdel av skadestånden. Men för försäkringsbolagen är det en principsak att driva kraven.

– Dessutom vet vi ju aldrig i förväg om det kan finnas några pengar eller inte, säger Tomas Hansson, försäkringsjurist på Länsförsäkringar.

Inte heller makarna Henriksson tror egentligen att de kommer att få några pengar. De drev Skeppet i CH:s källare och fick sätta sitt företag i konkurs efter branden. Nu vill de ha några hundra tusen kronor för aktiekapitalet som försvann, för checkkrediter som de tvingades betala personligen och för förlorad arbetsförtjänst.

Karin har återgått till sitt jobb som finansrådgivare i Stockholm, och Peter jobbar med vinimport.

– Egentligen har vi lagt det här bakom oss för länge sedan. Men alla har sagt till oss att det är viktigt att inte bara släppa skadeståndskraven, säger Karin Henriksson. Gunnar Eriksson

Mer läsning

Annons