Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd hotade krögare igen

21-åringen dömdes i fjol för utpressningsförsök mot ägarna till en krog i Gävle. I fredags hotade han dem igen, bara några dagar efter att han fick lämna fängelset.
– Han var berusad, och fick för sig att någon hade slagit till honom, säger åklagaren Peter Olofsson.

Annons

En kväll sommaren 2010 var 21-åringen och en kamrat till honom på samma krog. De kom i bråk med krogens ägare. De sa att de var där för att driva in pengar, och krävde 200 000 kronor, annars skulle de komma tillbaka och avrätta alla i restaurangen.

Kamraten tog ett hårt strupgrepp på en av krogägarna. 21-åringen stod bredvid och låtsades att han hade en pistol i byxlinningen.

En kroggäst fick ingripa för att rädda en av krogägarna som kommit i underläge i ett handgemäng.

Men inför rättegången hade krogägarna ändrat sin berättelse, och menade att hoten inte varit så allvarliga. Gävle tingsrätt dömde 21-åringen till skyddstillsyn. I oktober ändrade hovrätten den domen till sex månaders fängelse.

Tingsrättens slutsats var att det inte låg någon planering bakom hoten mot krogägarna. Men det gick inte heller att avfärda som ett oskyldigt upptåg utan måste tas på visst allvar, ansåg tingsrätten.

Nu har 21-åringen avtjänat straffet och i fredags var han tillbaka på krogen, även den här gången berusad. Det blev bråk på nytt mellan honom och krogägarna. 21-åringen hävdade att någon slagit till honom och blev aggressiv. Han hotade att komma tillbaka med skjutvapen.

Krogägarna tog hotet på allvar och polisanmälde. Till saken hör att 21-åringen för några år hade vapen med sig på just den här krogen. På gatan utanför tog han på natten fram vapnet och sköt två personer i benen.

Hur allvarligt menat hotet mot ägarna var den här gången återstår att utreda. Åklagaren Peter Olofsson har i varje fall begärt 21-åringen häktad.

– Jag bedömer att det finns en risk att han annars begår nya brott, säger han.

Mer läsning

Annons