Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dopningspreparat för nästan 2 miljoner

Det sammanlagda värdet på gatan av dopningspreparaten beslagtagna i 34-åringens förråd i Gävle är nära 1,9 miljoner kronor. Det visar värderingen som har gjorts av dopningsexperten Gunnar Hermansson, f d kriminalkomissarie i Stockholm.

– Det här är mycket lönsamt. Insatsvarorna kostar kanske en tjugondedel av priset på gatan, säger han.

Annons

Beslaget i Gävle är stort, men inget rekord. Det största enskilda dopingbeslaget någonsin i Sverige ligger i storleksordningen 1,5 miljoner så kallade enheter. Gävlebeslaget är lite mer än hälften så stort, 878 916 enheter.

– Det är helt klart bland de största under senare år, säger Hermansson.

Han är också övertygad om att det bakom preparaten finns en eller flera små svenska fabriker som tillverkat dem.

– Det behöver inte vara de som åtalas nu som har tillverkat dem, men någon har gjort det, säger Hermansson.

Gunnar Hermansson var i många år rikskriminalens expert i dopningsfrågor. Efter pensioneringen anlitas han flitigt som konsult. Gävlepolisen har tagit inom honom för att analysera och värdera båda de stora dopningsbeslagen.

Enligt Hermansson ökar dopningsbeslagen stadigt från mitten av 1990-talet och framåt, och det utan att polisen ökat sina insatser nämnvärt. En förklaring är att försäljningen ökat kraftigt för att förtjänsterna är lika goda som för narkotikahandel, men riskerna att åka fast är mindre och straffen lägre.

– Förr åkte man utomlands och köpte preparat och tog fem-sex gånger så mycket betalt här hemma. Nu köper man bara den aktiva substansen billigt från Kina och blandar själv ihop substanserna hemma vid köksbordet.

Priset man kan ta är kanske 20 gånger så mycket som man betalat för insatserna, säger Hermansson.

Nu finns det ett lagförslag om att straffen för dopningsbrott ska fördubblas. I dag är maxstraffet för grovt dopningsbrott fyra års fängelse.

– Med tanke på mängden preparat den här Gävlebon hade bör domen mot honom hamna där någonstans, säger Hermansson.

Mer läsning

Annons