Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dörrknackningar förebygger hemlöshet

På Öster och Nordost ringer Gavlegårdarna och socialtjänsten på hos alla som kommit efter med en hyra, för att förebygga att hyresskulderna växer och personen vräks.

Annons

– Vi skulle kanske behöva utvidga det till fler bostadsområden. Vi måste bli ännu bättre på att förebygga att nya personer blir hemlösa, säger Maritha Johansson, socialnämndens ordförande.

Maritha Johansson har svårt att se att socialtjänsten i Gävle skulle öppna fler boenden i stil med Stallgatan eller öka antalet träningslägenheter.

– Vi gör mer av det slaget än jämförbara städer. Det är nog inte det vi bör utöka, säger hon.

Hennes förhoppning är i stället att Gävle ska bli bättre på att förebygga vräkningar och nya hemlöshetsfall, och försöka prioritera det förebyggande arbetet trots bister ekonomi.

Sedan några år går personal från Gavlegårdarna och socialtjänsten varje månad ut och knackar dörr hos alla hyresgäster på Öster och Nordost som inte betalt den senaste hyran.

– Vi presenterar oss och säger "Vi har noterat att du inte har betalt din hyra. Är det något du vill prata om?" Det vanligaste är att vi erbjuder att den obetalda hyran delas upp på tre månader, säger Lars Gyllin, som arbetar med bostadssociala frågor på Gavlegårdarna.

Arbetet ger resultat, ser både Gavlegårdarna och socialtjänsten.

– På Öster blev det stor skillnad på avhysningar och skulder. Det är mycket värt om hyresskulderna inte hinner bli övermäktiga. Rent krasst ger det här arbetet stora effekter med ganska små medel, säger Wolther Planck, biståndschef på socialtjänsten.

Gavlegårdarna vill gärna utöka samarbetet till fler bostadsområden, och säger att de fått positiva signaler från socialtjänsten, som dock har krav på att spara pengar inför nästa år.

Mer läsning

Annons