Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dottern får ingen förskoleplats

/
  • Köar fortfarande. Siran Zardi och Abdulvahed Abe ställde sin dotter Shiva Abe i dagiskö i augusti och ville ha en plats i december. Men liksom många andra familjer runtom i Gävle har de bara kunnat få en plats på den nystartade förskolan Smultronstället i Sätra. För långt och krångligt att ta sig med buss, tycker de, så de väntar tills de kan få en plats på Öster, Nordost, Söder, Brynäs eller i centrum.

Shiva Abe skulle ha börjat i förskolan i december och hennes mamma Siran Zardi på Komvux. Men de väntar fortfarande på en förskoleplats.

– Efter mycket tjat kunde vi få en plats i Sätra, men vi har ingen bil, det skulle ta jättelång tid att åka härifrån Öster, säger pappan Abdulvahed Abe.

Annons

Familjen Abe/Zardi är i samma situation som 106 andra familjer i Gävle. De har sökt förskoleplats för sina barn nu i vinter, men har bara kunnat få en plats långt från hemmet och därför valt att fortsätta köa tills något närmare blir ledigt. Smultronstället i Sätra är i stort sett det enda som inte varit fullt.

Siran Zardi tillbringar de flesta dagarna ensam med sin dotter Shiva, ett och ett halvt år.

– Det är svårt för mig och min dotter, säger hon.

Skulle ha läst på Komvux

Abdulvahed Abe, som bott längre i Sverige, förklarar vidare:

– Hon har bara bott i Sverige i fyra år. Hon läste SFI innan barnet kom och skulle fortsätta studera på Komvux nu. Hon har inte kommit in i svenska samhället riktigt och är inte så bra på att ta sig ut själv, med språket och så.

– Det finns ett krav på oss invandrare att så snabbt som möjligt komma in i samhället och börja jobba. Men så blir det stopp för att de inte fixat tillräckligt med dagisplatser. De borde förbereda bättre så att det finns dagisplatser till alla.

Om det är viktigt för er med en förskoleplats nu, kunde ni inte ta en plats i Sätra och sedan byta till något närmare?

– Nej, det är för långt. Vi har inte körkort eller bil. Jag börjar halv sju-sju på morgonen och vi vet inte när Siran skulle ha sina lektioner.

Nästan två timmar innan

Säg att skolan börjar åtta på morgonen. Om hon skulle ta bussen hemifrån till Sätra, lämna dottern och sedan ta bussen till skolan på Söder, säger en koll med X-trafik att de förmodligen skulle behöva åka tio över sex. Skulle de promenera med vagnen till centrum och ta bussen därifrån skulle de behöva gå hemifrån strax före halv sju.

– Det känns helt sjukt, när vi bor granne med en förskola. Men vad som helst i centrum, på Brynäs eller Söder är okej. De säger att det kan ordna sig i augusti, men jag vågar inte lita på det heller, säger Abdulvahed Abe.

Mer läsning

Annons