Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dramatik mötte turister på rastplatsen

/
  • Räddad. När taket är borta lyfts Virginia Sandert, som spelar en kvinna som fått svåra nacksmärtor efter krocken, ut ur bilen. Eftersom hon klagat på nacksmärtor ska hennes kropp röras så lite som möjligt.
  • Olycka. Händelseförloppet vid en olycka visades upp när MHF i Gävle anordnade en ”olyckslördag” i går. Räddningstjänst och Röda korset fanns med på platsen för att visa besökarna vad de kan vänta sig på en olycksplats.
  • Intressant. Annkatrin Persson och hennes dotter Madelene kom till rastplatsen i Hagsta för att se den arrangerade olyckan. ”Det är intressant och ger en större inblick i vad som händer vid en olycka”
  • Låtsas-skadad. Lisa-Marie Sandert har blivit sminkad för att skadorna ska se så verkliga ut som möjligt. ”Jag var lite nervös innan, men nu vet man hur det är. Jag har nog lärt mig något” säger hon.

En mamma och hennes dotter skadas när de krockar med en lycktstolpe vid rastplatsen i Hagsta. Det blir fullt pådrag med SOS Alarm, ambulans och räddningstjänst.
Men lugn, allt är bara på låtsas. Olyckan är arrangerad av MHF i Gävle som har trafiksäkerhetsveckor på rastplatsen.

Annons

Det smäller till i högtalarna och blickarna riktas mot den vita bil som står krockad mot en lycktstolpe på rastplatsen vid Hagsta. I bilen sitter 13-åriga Lisa-Marie och hennes mamma Virginia Sandert. Båda har stora blödande sår och Virginia tappar medvetandet till och från.

Bara låtsasblod

Men olyckan och blodet är bara på låtsas. I två veckor anordnar MHF, Motorförarnas helnykterhetsförbund, arrangemang i Hagsta för att informera kring trafiksäkerhet och vikten av att ta en paus i körandet. Bilolyckan är en del av det arrangemanget.

– Vi vill visa hur hela kedjan går till, från det att det sker en olycka till att bilen bärgas bort. Många som kommer först till en olycka upplever det som en evighet innan det händer något. Genom det här hoppas jag det blir en bättra förståelse för vad som händer och hur man ska agera, säger Ove Sandert, ordförande i Gävle MHF.

En stund efter att SOS larmats dyker räddningspersonal upp på platsen. En brand i motorhuven släcks och bilens tak klipps upp för att ambulanspersonalen ska få Virginia ur bilen utan att förvärra hennes rollfigurs skador.

Viktigt att agera

På platsen finns en grupp åskådare som följer dramat. En liten flicka tycker att blodet är äckligt, men får snart berättat för sig att det bara är låtsasblod, olyckan är bara på lek.

För räddningstjänsten är den här olyckan en möjlighet att öva tillsammans på ett verklighetstroget sätt, ambulans och brandbil.

– Sedan kan man ju hoppas att folk snappar upp ett och annat så de inte är så rädda när de kommer till en trafikolycka. Det finns ju de som agerar bra, men också de som bara tittar på, säger Stefan Forsmark, räddningsledare.

Bosse Larsson, utbildare på Röda Korset, menar också att det är viktigt att agera vid en olycka.

– Är man helt okunnig när det gäller hjärt- och lungräddning kan man få tips från operatören på larmcentralen, säger han.

Förutom en fingerad olycka kan Hagstas besökare få prova på krocksläde och vältbil. Nio feriearbetande ungdomar från Gävle kommun finns på plats under de två veckorna för att hjälpa till med aktiviteter och servera kaffe.

Annons