Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dricksvattnet hotat

/
  • stoppar pålningen. Provpålning visar att det nya operationshuset här vid gamla entrén hotar hela Gävles dricksvattenförsörjning.

Bygget av det nya operationshuset vid Gävle sjukhus hotar hela Gävles dricksvattenförsörjning – det visar den provpålning som gjorts.

Annons

Landstinget väljer därför att backa och byta byggmetod. Men det innebär att huset försenas ytterligare.

Efter många års planering skulle bygget av det nya operationshuset ha kommit igång i somras. Men osäkerhet kring hur vattentäkten som sjukhuset ligger på påverkas gjorde att byggstarten fick skjutas upp.

Det som oroat är att huset ska stå på 300 stålpelare som pålas 20-25 meter ned i marken – rätt ned i den ås varifrån en stor del av Gävles dricksvatten tas.

– Det här området är extremt känsligt. Två av våra bästa brunnar ligger där, säger Lena Blad som är avdelningschef på Gästrike Vatten,

På prov sattes 13 pålar nyligen ned i marken – och resultatet avskräcker. Vattnet blev grumligt och dricksvattenbrunnarna fick tillfälligt stängas.

Och den konsult som landstinget anlitat för att genomföra provpålningen avråder nu från fortsatt pålning då den riskerar att skapa stora problem för vattenförsörjningen i Gävle.

Vattnet påverkas så mycket att om man över huvud taget ska påla måste det ske mycket försiktigt. Man kommer bara att kunna sätta ned ett fåtal pålar per gång, sedan måste man vänta en vecka.

Det gör att landstinget backar och väljer en annan byggmetod. Det skulle bli för dyrt och tidsödande att bygga på det viset.

– Vi har heller ingen ambition att förstöra vårt eget dricksvatten. Därför har vi redan börjat titta på en alternativ grundläggningsmetod, säger landstingets fastighetschef Leif Lindstrand.

Alternativet till pålning är att man schaktar undan mark och gjuter en tjock betongplatta som huset kan stå på. Det finns risker även med det men fördelen är att man då inte kommer så långt ned i åsen att man når grundvattnet.

Men det innebär också bygget försenas ytterligare, operationshuset beräknas nu stå klart först i slutet av 2013.

Mer läsning

Annons