Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömhuset stoppat

Bara några dagar innan makarna Liljedahl skulle börja påla i marken för att bygga sitt hus stod det klart att bygglovet var överklagat – fyra månader tidigare.
Länsstyrelsen hade slarvat bort överklagandet och gett klartecken.
JO slår nu fast att hanteringen av ärendet är oacceptabel.

Annons

Eva Alner Liljedahl och Mats Liljedahl fick bygglov för fastigheten i Villastaden redan i oktober 2007. Efter att en granne överklagat ändrade de sin ansökan och fick ett nytt lov i januari i fjol.

Nya överklaganden avslogs och i slutet av april fick makarna besked från länsstyrelsen om att besluten vunnit laga kraft.

De satte därför igång med att planera allt kring bygget.

– Vi hade betalat handpenning, vi köpte tomt och beställde huset, berättar Eva Alner Liljedahl.

I början av augusti hade projektet kommit så längt att det var dags att påla.

– Några dagar innan ringde jag runt till alla grannarna för att fråga om vi fick sätta upp en vibrationsmätare, säger Eva Alner Liljedahl.

När hon fick kontakt med den granne som tidigare överklagat blev hon upplyst om att ännu ett överklagande lämnats in, 20 mars, inom den tidsram som angetts. Men länsstyrelsen hade slarvat bort överklagandet. Inte förrän grannen kunde visa upp en kopia där länsstyrelsens stämpel för inkomna handlingar syntes diarefördes överklagandet. Detta skedde 24 juli.

När makarna förstod vad som hänt lades all deras planering på is.

– Vi fick blåsa av allt, säger Eva Alner Liljedahl.

Makarna anmälde länsstyrelsens handläggning till JO, som gör bedömningen att det är ”oacceptabelt att handlingar som lämnats in till en myndighet försvinner”. Myndigheten vidtar dock ingen ytterligare åtgärd.

Länsstyrelsen anser att ”det som hänt är djupt beklagligt”. Efter att felet upptäcktes lämnades ärendet över till länsrätten, som beslutade till makarna Liljedahls fördel. Men grannen har gått vidare och begärt prövningstillstånd hos kammarrätten.

Eva Alner Liljedahl säger att hon har förståelse för att den juridiska processen måste ha sin gång, men är kritisk till länsstyrelsens slarv.

– De fyra månaderna som gick innan felet upptäcktes gjorde att vi hann gå vidare i planeringen och skaffa oss kostnader vi aldrig skulle ha gjort annars, säger hon.

Annons