Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömmer om att bli polis och fotbollsproffs

/
  • Julia Åkesson ska i sommar jobba på Sofiedalsskolan och drömmer i framtiden om att bli polis.
  • Shamsodin Abdi Kamal hoppas kunna vara en bra förebild för de barn och ungdomar han kommer jobba med under sommaren.

I sommar tar ungdomarna över jobben. Närmare 600 skolungdomar i årskurs två på gymnasiet väntas få sommarjobb i Gävle kommun. Shamsodin Abdi Kamal ska vara fritidsledare på Sommarkulan i Sätra.
– Jag har sex yngre syskon så jag tror jag kommer hantera det bra, säger han.

Annons

För många ungdomar är ett sommarjobb hos kommunen kanske den första kontakten med arbetslivet. I Gävle kommun erbjuds elever i årskurs två på gymnasiet sommarjobb inom bland annat barn- och äldreomsorg eller inom mer praktiska områden som att klippa gräs.

Shamsodin Abdi Kamal hade flera alternativ att välja mellan men valde Sommarkulan i Sätra där han får ta hand om barn och spela fotboll med dem. Han är glad över möjligheten att få sommarjobba.

– Under sommaren får man inget studiebidrag och man har ju inte så mycket att göra så det är kul de stöttar ungdomar så de får jobb. Man får lite på sitt CV och erfarenheter och gör man det bra kanske man får ett samtal i framtiden från stället man är på, säger han.

En annan av de hundratals ungdomarna som fått jobb i sommar är Julia Åkesson som ska arbeta på Sofiedalsskolan. Även om hon praktiserat på dagis tidigare är detta hennes första sommarjobb och hon är lite nervös.

– Det ska bli nervöst för att hitta dit, jag har aldrig varit på Sofiedalsskolan tidigare säger hon.

Också hon är positiv till hur kommunen hjälper till med sommarjobb för skolungdomar.

– I många olika jobb vill de att man har utbildning eller något på sitt CV och det kan man få hjälp med via kommunen, säger hon.

I framtiden är det dock inte fritidsledare utan polis som gäller för Julia.

– Jag har alltid sen jag varit liten tyckt de hjälper till i samhället och jag vill göra Gävle till en bättre plats, säger hon.

Shamsodin Abdi Kamal drömmer om en karriär som fotbollsspelare men annars är det starta eget eller jobba med barn och ungdomar som gäller. Men innan dess ska han först ta körkort och då är pengarna från sommarens jobb mer än välkommet.

– Det mesta kommer gå till körkortet och sen så ska jag spara lite fickpengar, säger han.

Med sex yngre syskon hemma tror Shamsodin han har bra erfarenhet av barn och därför kommer klara av jobbet fint. Han hoppas också kunna vara en förebild för de yngre.

– Många barn ser upp till äldre människor och då är det jätteviktigt vara en bra förebild och visa den rätta vägen och inte den dåliga, säger han.

Mer läsning

Annons