Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbelt så många uteserveringar i Gävle

/
  • Gillar att äta ute. Annette Andersson, Ljusdal, och Yvonne Boqvist, Gävle, har ätit lunch på en av uteserveringarna på Drottninggatan.
  • Ännu en uteservering. O´Learys på Drottninggatan öppnade sin uteservering för några veckor sedan. Matilda Setterlind, 20 år, är servitris. ”Om vi inte hade uteservering skulle kanske gästerna välja något annat ställe, med uteservering. Är det varmt sitter folk helst ute”, säger hon.

Den här sommaren slåss restaurangerna om att erbjuda sina gäster servering utomhus. På tio år har antalet uteserveringar i centrala Gävle mer än fördubblats.

– Vi har aldrig sagt nej, säger Örjan Olsson, trafikingenjör på Gävle kommun.

Annons

År 2001 fick 22 näringsställen tillstånd för uteservering. Sedan dess har antalet stadigt ökat år efter år. Till denna sommar har Gävle kommun beviljat 49 tillstånd för uteservering.

Kommunen är överlag positivt inställd till uteserveringar. De anses vara ett trevligt inslag i stadsbilden och bidra till en levande stad.

Trafikingenjör Örjan Olsson handlägger tillstånden för uteserveringar. Han berättar att kommunen aldrig avslagit någon ansökan om uteservering. Dock kan restaurangägaren få göra vissa ändringar, flytta sin tänkta uteservering lite, eller bygga en ramp för gående utanför.

Några irriterade

Jo, visst finns det en del Gävlebor som irriterar sig på alla uteserveringar. I år har Örjan Olsson tagit emot en handfull samtal.

– Men om man tänker att alla andra som inte hör av sig är positiva så är det ju väldigt bra.

Matilda Setterlind, 20 år, är servitris på O’Learys på Drottninggatan. Restaurangen öppnade sin uteservering för några veckor sedan.

– Om vi inte hade uteservering skulle kanske gästerna välja något annat ställe, med uteservering, i stället. Är det varmt sitter folk helst ute, säger hon.

De allra flesta som Arbetarbladet talar med denna soliga onsdag är också överlag positiva.

– Det är underbart. På uteserveringar kommer vi ut ur idet, blir mer sociala och mer som folk, säger Yvonne Boqvist, Gävle, som dricker kaffe efter lunchen på en av uteserveringarna på Drottninggatan.

– När det är så här fint behöver man inte åka utomlands, fortsätter hon.

Svårt för rullstolsburna

Men det är inte alla som känner sig välkomna på uteserveringarna. Andreas Obenius, 47 år, från Gävle, sitter sedan drygt tio år i rullstol, förlamad efter en bilolycka. Det som är ett litet steg för den med friska ben är ett oöverstigligt hinder för honom.

– Det är jättetrevligt med uteserveringar. Det är bara synd att det är så många ställen som har höga altaner, och där kommer jag inte upp. Tillgängligheten för de som sitter i rullstolar existerar inte riktigt, säger han.

Mer läsning

Annons