Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbelt så många vill bli ingenjörer

/
  • 2 000 nya programstudenter har antagits till högskolan i Gävle i år. En ökning med över 20 procent i jämförelse med förra året.

Drygt 2 000 nya programstudenter har antagits till högskolan i Gävle i år. Det är en ökning med över 20 procent i jämförelse med förra året.

– Det är jättebra. En bra ökning, säger Gert Dahlkvist, studieadministrativ chef.

Annons

Den främsta anledningen till ökningen tror Gert Dahlkvist är arbetsmarknadsläget, när jobben försvinner bestämmer sig många för att studera. Men han vill även tro att ökningen beror på att skolan har attraktiva utbildningar och på en god marknadsföring.

Ingenjörsprogrammen har nästan dubbelt så många antagna till höstens studier i jämförelse med förra året. 114 personer i år mot 64 förra året.

Ett program som däremot minskat antagningarna är internetteknologi i Sandviken. Hälften så många antogs i år jämfört med förra året.

En ökning som Gert Dahlkvist klart kopplar samman med läget på arbetsmarknaden är högskoleutbildningen inom teknik. Den är yrkesinriktad och innehåller bland annat utbildning inom automatiserad tillverkning. Över dubbelt så många har antagits i år mot förra året.

Även högskolans förberedande program som basår och collegeår har dubblerat antagningen i år.

– Det handlar definitivt om en koppling till arbetsmarknadsläget, säger Gert Dahlkvist.

Fastighetsmäklarprogrammet är inte lika eftertraktat som förr. I år antogs 140 studenter jämfört med 150 förra året. Även lärarprogrammet har färre antal antagna i år. 220 nya studenter har antagits jämfört med 273 förra året.

Mer läsning

Annons