Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyr nybyggnad vid Gävle sjukhus

/
  • 390 miljoner kronor är prislappen på förslagspaketet som bland annat innehåller en helt ny operationsbyggnad vid Gävle sjukhus.

390 miljoner kronor.
Det är prislappen på förslagspaketet som bland annat innehåller en helt ny operationsbyggnad vid Gävle sjukhus.
Om planerna genomförs kommer sannolikt all dagkirurgi i både Sandviken och Bollnäs att försvinna.

Annons

Det är ett dyrt paket som chefen för division operation, Gunnar Jansson, i går presenterade för olika verksamhetsföreträdare på sjukhuset i Gävle.
Som Arbetarbladet berättade igår planeras bland annat ett helt nytt hus som ska dockas till den nuvarande sjukhuskroppen.
Utöver detta ska operationssalarna på sjukhuset i Hudiksvall byggas om.
I beräkningarna ingår också en flytt av dagkirurgin i Sandviken till Gävle, vilket beräknas ge en engångskostnad på 60 miljoner kronor.Det har dessutom kommit önskemål från andra sjukvårdsdivisioner om ändrade lokaler för att göra samarbetet inom operationsområdet effektivare.
Totalnotan stannar på 390 miljoner kronor.
– Kostnaden är alltid en aspekt, hur vi ska betala det här, säger Gunnar Jansson.
En annan fråga som ännu inte är utredd är vad man sparar.
– Det är inte klartlagt än. Det jag kan säga direkt är att vi i dag har 31 operationssalar i länet och att vi efter att det här är genomfört kommer att ha mellan 22 och 24, säger Gunnar Jansson.Minskningen blir möjlig genom att arbetet underlättas när lokalerna och logistiken ser annorlunda ut.
Effektiviseringen ger i sin tur en annan effekt: operationsverksamheten i Bollnäs behövs inte längre. När allt byggande och flyttande beräknas vara färdigt, 2011, är tanken att inte bara dagkirurgin i Sandviken, utan också i Bollnäs, ska läggas ner.
– Vi koncentrerar operationerna till två sjukhus i länet, Gävle och Hudiksvall, säger Gunnar Jansson.


Andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, Torbjörn Tomtlund, m, tillhör de politiker som fått information om förslaget. Han är positiv till utredningens slutsatser.
– Som jag ser det måste vi ta det här. Det är klart att det blir en förlust för södra Hälsingland om dagkirurgin försvinner i Bollnäs, men vi har inte råd att ha operationer på fler ställen än två.Både Torbjörn Tomtlund och nämndens ordförande, Tommy Berger, s, påpekar att det är nödvändigt att göra något åt de omoderna operationssalarna. Och båda ser en fördel med en nybyggnad i Gävle, eftersom operationerna kan pågå som vanligt under byggtiden.
Men är det värt att satsa så mycket pengar när sjukvården samtidigt måste spara?
– Vi måste skilja på investeringar och driften. Det här innebär kanske 30 miljoner kronor i ökade driftkostnader per år. Samtidigt räknar man med att kunna använda personalen mer effektivt och göra fler operationer. Men visst, det här måste prövas mycket noggrant, säger Tommy Berger.

Mer läsning

Annons