Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyra istider för konståkare

/

När konståkningssäsongen drar i gång i september innebär det stora kostnader för Gävles konståkningsklubbar, eftersom kommunen inte subventionerar kostnaden för istimmarna.

Annons

Gävle konståkningsklubb vill se en förändring i Gävle kommun. I september drar tävlingarna i gång för konståkarna. Men det är inte förrän i mitten av oktober som Gävle kommun kliver in och hjälper klubbarna med kostnaden per istimme, eftersom det från kommunens sida är bestämt att säsongen börjar då.

Kostnaden för konståkningsklubbarna är cirka 850 kronor per timme i september, jämfört med cirka 120 kronor per timme från mitten på oktober då kommunen subventionerar kostnaden. För att ha råd tvingas klubbarna höja medlemsavgiften.

Helena Wiksell, ordförande i Gävle konståkningsklubb, har lagt ett medborgarförslag om att iskostnaden bör vara 120 kronor i timmen hela året.

– Om man är en stor klubb blir det många istimmar och då blir det dyrt. Enligt många föräldrar har vi redan en hög medlemsavgift, säger Helena Wiksell.

Helena Wiksell menar att det också finns en jämställdhetsaspekt i frågan.

– Konståkning är en sport som mestadels tjejer håller på med och man borde låta tjejer få ta plats just i Gävle som är en hockeystad.

Det kostar förstås pengar att spola upp isar i septembervärmen.

– Vi har full förståelse för dem men det kostar pengar när man vill utöva sin idrott utöver normal säsong, säger Tony Rosén, enhetschef för anläggning och underhåll på Gävle kommun.

Medborgarförslaget ska behandlas av kommunfullmäktige i vanlig ordning.

– Vi kan inte göra så mycket just nu eftersom budgeten är lagd men vi får ta till oss av förslaget, säger Tony Rosén.

Mer läsning

Annons