Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrare vatten för sparsamma

/

För den som slösar med vattnet blir det billigare – men för den med låg vattenförbrukning dyrare.
Det blir konsekvensen när VA-taxan nästa år ändras i Gävle, Hofors, Ockelbo och Älvkarleby.

Annons

Efter nyår ska taxan för vatten och avlopp göras om. Kostnaderna för den fasta och den rörliga avgiften omfördelas så att den fasta blir högre och den rörliga lägre.

I dag är de ungefär lika stora men efter nyår är det tänkt att den fasta avgiften ska utgöra ungefär 70 procent av vattenräkningen.

För kunderna slår det här olika beroende på hur mycket vatten man förbrukar.

Anledningen till omgörningen är att det i dag krävs mer underhåll av vatten- och avloppssystemen och större fasta investeringar än för några år sedan.

Förr har en större del av kostnaden legat i själva tillverkningen, liter för liter.

Mats Rostö, vd för Gästrike Vatten, är nöjd med den nya taxan.

– Den nya taxekonstruktionen speglar på ett bra sätt de kostnader som vi har för våra vattentjänster. Det innebär bland annat att det flesta villaägare får en något lägre årskostnad, säger han.

Genom att intäkterna blir stabilare får Gästrike Vatten lättare att långsiktigt planera för att till exempel byta ut ett föråldrat ledningsnät.

För kunderna gör det här att en låg vattenförbrukning inte kommer kunna hålla ner den totala kostnaden i samma utsträckning som tidigare.

För en småhusägare med en medelförbrukning blir årskostnaden mindre men för de med en förbrukning under medel blir årskostnaden högre.

– Vi är medvetna om att den nya taxan påverkar nivån för lågförbrukare men en mer stabil VA-taxa kommer på sikt att gagna både små och stora kunder, säger Torbjörn Wallin, projektledare på Gästrike Vatten.

Men ska det inte löna sig att spara på vattnet?

– Det där är en fråga som vi stött och blött, för visst är det ju så att det är bra för miljön om vi använder mindre vatten, säger Torbjörn Wallin.

– Men erfarenheterna från andra ställen där man har infört den här taxekonstruktionen visar att det visserligen kan bli en liten kort ökning av folks vattenförbrukning i början men att den ganska snart går tillbaka till det normala.

Mer läsning

Annons