Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyster tidningsstatistik

Sydsvenskan ökade sin upplaga, liksom tidningen Dagen och Aktuellt i Politiken. Men annars är ljusglimtarna få och förlorarna många när tidningssiffrorna för 2008 redovisas.

Annons

Totalt tappade de svenska dagstidningarna 2,8 procent av upplagan eller knappt 107 000 exemplar, några hundra färre än året innan.
För Arbetarbladets del är det ett minus på en procent av upplagan, 300 exemplar. Upplagan hamnar därmed på 25 100 exemplar per dag. Arbetarbladets konkurrent Gefle Dagblad minskar med 400 exemplar.
– Nedgången rör alla tidningar i landet. Det är naivt att tro att den prenumerade papperstidningen kommer att uppnå nya gyllene tider, säger Sven Johansson, chefredaktör och ansvarig utgivare på Arbetarbladet.Men Hofors redovisar faktiskt ett litet plus i upplagan, trots befolkningsminskningen.
– Jag tror att en rimlig utveckling är att jobba i flera publiceringskanaler på olika sätt, som till exempel: webben, mobilen och taltidningen. Samtidigt ska vi jobba med att ge mervärde till prenumeranterna genom exempelvis tidningskortet.
Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten var vinnare för ett år sedan, då båda tidningarna uppvisade rejäla ökningar. Men i år lär det inte bli något tårtkalas.
GP redovisar ett tapp på 3 100 exemplar och Svenska Dagbladet 1 800 per utgivningsdag, mer än man ökade 2007.
Det är inte lika mycket som konkurrenten Dagens Nyheter, som tappar 4 400 exemplar.För kvällstidningarna är upplagesiffrorna än mer dramatiska. Sveriges största dagstidning Aftonbladet minskade med 21 900 och Expressen (inklusive GT och Kvällsposten) med 16 600.
Men precis som DN kan de glädja sig åt att minskningen blev flera tusen exemplar mindre än året innan.
Den enda storstadstidning som visar plus är Sydsvenskan, som ökar med 700 exemplar på vardagar.
Andra som gick plus var Dagen (+800), Aktuellt i Politiken (+700), Kungsbacka-Posten och Länstidningen Östergötland (båda +600).
Men som bekant går det att trolla med siffror.
– Framförallt beror ökningen på att vi har gjort om i prenumerationssystemet och räknar på ett annat sätt, förklarar Dagens vd Ingvar Andersson.Västerbottens-Kuriren har återtagit positionen som Norrlands största tidning med en upplaga på 37 100 (-900). Norrländska Socialdemokraten hamnade på 35 600 (-2 600).
– Vi har slutat rabattera och har en högre betalningsgrad än VK. Vi ska inte ge bort tidningen, säger Lennart Håkansson, tidningschef på NSD, som ser det stora tappet som en engångshändelse.
Bland de 25 största landsortstidningarna är det bara Barometern som inte minskar.
2008 var tufft även för tidskrifterna. De så kallade herrtidningarna tappade mest, 10,5 procent. Damtidningarna följde efter med ett tapp på 6,8 procent medan familjetidningarna klarade sig något bättre (-2,4).
Men det finns undantag från den negativa trenden. Bland de som visade plussiffror finns så olika titlar som PC för Alla (+14 800), Lantliv (+8 900), Fokus (+4 800), Situation Stockholm (+1 800) och Offside (+1 100).

Mer läsning

Annons