Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter påkörningarna: Här är räddningstjänstens uppmaning till trafikanterna

/

Påkörningarna av personer i trafiken har under den senaste tiden blivit vardagsmat. Det skriver styrkeledaren Thomas Fahlsted i en uppmaning till allmänheten om att ta det lugnt i trafiken.
– Stämningen i trafiken är inte okej, säger han.

Annons

Under den senaste tiden har det skett många påkörningar – framför allt är det cyklister som blivit påkörda av personbilar.

Det är något som styrkeledaren Thomas Fahlstedt och hans arbetsgrupp på räddningstjänsten reagerat på. Han säger att de börjar bli allt vanligare och att det känns som att något hänt – och att det är en utveckling som han och hans kollegor inte tycker är okej.

– Det är en känsla vi har – att det här är oroväckande, säger han.

LÄS MER: Personbil körde på cyklande barn

Vad förändringen beror på kan han inte säga – kanske är man mer stressad i trafiken än tidigare. Troligtvis är det flera faktorer som spelar in.

Men något som är säkert är att cyklisterna blir fler när graderna stiger.

LÄS MER: Cyklist påkörd vid Fjällbacken

I sitt jobb som styrkeledare innebär det att han är först på olycksplatsen och agerar räddningsledare. Att möta svåra situationer med skadade människor hör till vardagen – men vissa olyckor känns helt enkelt onödiga.

– Stämningen i trafiken är inte okej. Det ingår också i vårt jobb att vi ska förebygga olyckor. Man måste säga ifrån. Snart sker kanske en dödsolycka och det vill vi inte, säger Thomas Fahlstedt.

LÄS MER: Larm om påkörd cyklist i centrala Gävle

Hans uppmaning till sina medtrafikanter är att ta det lugnt och tänka på varandra och visa hänsyn. Det gäller både bilister, cyklister och gångtrafikanter.

– Oavsett om du har rätt som bilist det är lika kymigt att ha kört på en person. Man ska inte löpa så stor risk att bli skadad i trafiken. Vi vill inte att personer ska bli påkörda varje dag – vi vill få ner olyckorna, säger han.

Läs hela Thomas Fahlstedts uppmaning till sina medtrafikanter:

Inom yrket brandman vet man inte vad en arbetsdag har att erbjuda, variationen på antal och typ av uppdrag är jättestor, vanligtvis. Men den senaste tiden har det inträffat så otroligt många påkörningar av personer i trafiken att det har blivit vardagsmat, det är inte på något sätt en utveckling som vi tycker är ok! Vi måste alla (bilister, cyklister och fotgängare) ta ansvar för detta problem.

För de personer som blir påkörda har lika ont vare sig de har gjort rätt eller fel och de bilister som har kört på en person mår lika dåligt över det oavsett vem som felat…

Så vår uppmaning till er alla i trafiken är att var extra uppmärksamma och visa hänsyn oavsett om du sitter på en cykel, promenerar eller sitter bakom ratten.

Mer läsning

Annons