Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter turerna med skolskjuts: gemensam översyn

/
  • En förvaltningsövergripande översyn blir ärende hos kommunstyrelsen i augusti.

Turerna kring skolskjutsläget i Gävle kommun för barn i sär- och träningsskola har varit många under våren. Nu har politikerna till sist enats om att det är dags för en förvaltningsöverskridande översyn av läget.

Annons

Utbildningsnämnden hade för avsikt att strama upp reglerna för skolskjutsen för barn i sär- och träningsskolan men alliansen med stöd av SD stoppade förslaget. Tills vidare kommer skolskjutsen att hanteras som innan, efter att det nya förslaget stoppades. I dag finns det elever i sär- och träningsskola som har skjuts till och från fritids.

Martin Vadelius (s), ordförande i utbildningsnämnden menar att beslutet i december var något som behövdes eftersom utbildningsnämnden var nystartad då, och också eftersom utbildningsförvaltningen märkt av att reglerna inte följdes enhetligt när det gjordes bedömningar om skolskjuts.

– Det gjordes inga stora politiska ändringar jämfört med förut, i de riktlinjer som antogs, utan de var i princip detsamma som hade varit tidigare. Sen så är det så att förvaltningen, de som hanterar skolskjutsen, har sett över hur man har beviljat skolskjuts, och sett att man har inte gjort det enhetligt på rätt sätt, säger Martin Vadelius.

Förvaltningen välkomnade beslutet om bättre ordning på skolskjutsreglerna, men just nu kvarstår läget med skolskjutsen oförändrat. I förra veckan hade utbildningsnämndens ordförandeberedning möte tillsammans med ett par kommunalråd, där de gemensamt beslutade att tillsammans se över riktlinjerna för skolskjutsen.

– Alliansens förslag i utbildningsnämnden var en översyn av skjutsarna för dessa grupper och vi ser positivt på att frågan nu lyfts och att en central översyn görs av alla skjutsar för berörda, säger Evelyn Klöverstedt, gruppledare för alliansen i utbildningsnämnden.

Mer läsning

Annons