Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter Vårdförbundets utspel – nu bemöter ambulanschefen kritiken

/
  • Simon Nilsson pressades hårt efter att han tagit över ansvaret för ambulansen i Region Gävleborg.

Simon Nilsson håller med om att trötthet kan påverka patientsäkerheten.
Men påpekar han:
– Vi anställer dock gärna till exempel småbarnföräldrar och vi har som arbetsgivare varit välvilligt inställda till bisysslor, faktorer som också kan orsaka trötthet.

Annons

Simon Nilsson, som är tillförordnad ambulanschef i Region Gävleborg, fortsätter sitt resonemang kring trötthet.

– Trötthet är dock en fråga om dagsform för många, anser man sig för trött för att arbeta har både arbetsgivare och arbetstagare en skyldighet att vidta adekvata åtgärder, oavsett om du ska köra en ambulans i blåljus eller operera en sprucken kroppspulsåder klockan 04 på natten. – Värt att komma ihåg i denna vinklade debatt är att det jourbeting som ålagts ambulansen är en bråkdel av den jourbörda som många läkargrupper har inom regionen.

LÄS OCKSÅ: Vårdförbundet varnar – jouren kan gå ut över patientsäkerheten

Vad säger då Simon Nilsson om Vårdförbundets utspel att ambulansen håller på att utarmas då många rutinerade slutar, och att det kommer att bli mycket svårt att fylla luckorna?

– Att folk väljer att säga upp sig i protest mot att vi anser att man inte kan förvänta sig samma ersättning när man vilar på en ambulansstation som när man sliter på en vårdavdelning kan förstås påverka beredskapen på kort sikt. Å andra sidan har vi haft lättare att nyanställa till ambulansen än till övriga verksamheter så framåt hösten ser det positivt ut.

När det gäller bemanningen i sommar säger Simon Nilsson att det blir en utmaning för ledningen att få ihop folk, men att det också varit så tidigare somrar.

– Detta då en tredjedel av personalstyrkan firar en välförtjänt semester, men också på grund av vakansläget och oproportionerligt stort uttag av föräldraledigheter under juni-augusti.

– Vi har dock en väldigt god grundberedskap att utgå ifrån och sitter nu och pusslar för fullt för att se hur vi ska få ihop en adekvat bemanning under sommaren. Självklart kan vi dock inte ha lika många ambulanser på vägarna som till vardags, men vi vet också att behovet av transporter sjunker under sommaren

MER LÄSNING: Vi stöder förslaget att införa jourtjänstgöring inom ambulanssjukvården.

Tar ni mer av min fritid känner jag mig kränkt!

Mer läsning

Annons