Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eje genomskådade bluffaktura

/

Utskicket ser ut som en räkning men företaget skriver i finstilt att det bara handlar om ett erbjudande. Eje Berglund, fyrverkerikompositör i Furuvik, gick inte på att han skulle ha beställt kontorsmaterial för nästan 3 000 kronor.

Han är inte ensam om att ha drabbats.

Annons

Två likadana papper skickades till Eje Berglunds företag från Svenska Kontorsgrossisten AB. Ett fakturaliknande erbjudande på 2 875 kronor skickades till adressen i Furuvik och en till adressen i Rättvik. Det innehåller både förfallodatum och OCR-nummer.

Det är inte första gången som Eje Berglund får en misstänkt faktura. Senast var för två månader sedan, från ett annat företag.

– De kommer lite då och då, säger han.

Eftersom han är egenföretagare har han bra koll på vad han själv beställt och inte.

– Men hos större företag kan jag tänka mig att de slinker igenom. De här chansar väl på att man inte ska veta vad man har beställt, säger Eje Berglund.

Han är inte den enda som fått det så kallade erbjudandet. Konsumentverket har fått in 39 anmälningar och sex av dem kom in senaste veckan.

Branschorganisationen Svensk Handel varnade för företagets utskick redan i juni, även om de inte är olagliga.

– Men jag tycker att det är bluffakturor och ska uppfattas som sådana, sade säkerhetschefen Dick Malmlund till Göteborgs-Posten.

Från företagets sida menar man att det är solklart att utskicket ska uppfattas som ett erbjudande, enligt GP.

Mer läsning

Annons