Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomisk kris hot mot operan Tosca

Det är osäkert om det blir någon uppsättning av operan Tosca i stora gasklockan i höst.
Föreningen Gefle Musikdramatiska Teater har svårt med finansieringen.

Annons

– Just nu avvaktar vi tills det finns en budget, säger regissören Börje Wallén.

Den ideella föreningen Gefle Musikdramatiska Teater har med lyckat resultat satt upp operorna Figaros Bröllop 2008 och La Traviata hösten 2009. I oktober 2011 var det tänkt att man skulle ha premiär för nästa stora projekt – Tosca av Puccini. I februari höll man en välbesökt audition där 60 sångare visade vad de gick för och 11 april var det tänkt att man skulle hålla så kallad kollationering där regissören berättar för ensemblen hur han vill ha pjäsen, men det tillfället har nu tills vidare skjutits upp.

Får inget bidrag

Anledningen är projektets bistra ekonomiska läge sedan både kommunen och landstinget lämnat avslag på bidragsansökningarna.

– Vi är så klart väldigt besvikna. Vi tycker att vi drar hit musikmänniskor och sätter Gävle på musikkartan, säger Börje Wallén.

Få vill köpa sponsorstolart

När La Traviata sattes upp hade föreningen 400 000 kronor i eget kapital och fick dessutom 100 000 kronor från Sparbanksstiftelsen. Nu är kassan tom och Sparbanksstiftelsen har inga pengar att dela ut. Därför måste man hitta andra sätt att få in pengar. Ett har varit att låta företag sponsra publikstolarna med 1 000 kronor per stol. Men hittills har bara ett 20-tal stolar sålts.

Sammanlagt beräknas hela produktionen kosta omkring 1 miljon kronor.

– Vi måste växla upp stolskampanjen, för om vi säljer 200 stolar får vi in 200 000 kronor. Man har räknat med att få in 800 000 på biljettförsäljningen, säger Börje Wallén.

Han är optimist och räknar med att premiären blir av som beräknat, 14 oktober. Man håller även kontakt med några av sångarna från audition som är tänkbara för en roll i ensemblen.

Mer läsning

Annons