Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomiska bekymmer för Gävle dansförening

/
  • PENNINGBEKYMMER. Ordförande Birgitta Larsson, Ann-Britt Andersson och Anita Johansson i Gävle dansförening är bekymrade. Under en lång tid har föreningen gått back flera tusen vid varje arrangerad dans. Nu går det inte längre.
  • ORKESTERN VIKTIG. Karin Förnebäck från Sandviken dök upp i lördags när Gävle dansförening arrangerade en danskväll på Bolaget. Att det är en bra orkester är viktigt. ” Ibland åker man inte om man vet att en orkester är dålig”, säger hon. Runt 170 personer kom till dansen i lördags och återigen gick föreningen back.

Dyra orkestrar och färre som kommer på danserna.

Gävle dansförening har flyttat danser till Sandviken för att överleva – men det räcker inte.

Annons

– Framtiden är oviss, väldigt oviss, säger Birgitta Larsson, föreningens ordförande.

Tiden då det fanns 13 dansföreningar i Gästrikland är förbi. Nyligen tvingades Storviks dansförening – efter 73 år – att lägga ned och för de kvarvarande är det tufft.

– Nu är det Hedesunda och vi kvar som kämpar på, säger Birgitta Larsson, ordförande i Gävle dansförening.

För få medlemmar

Men dyra orkestrar och för få medlemmar som dyker upp på danserna gör att föreningens framtid hänger på en mycket, mycket skör tråd.

För att överleva har föreningen flyttat danser från Parken i Gävle till Bolaget i Sandviken. Där är hyran hälften så dyr, 6 000 kronor i stället för 12 000 kronor för en kväll.

Dyra orkestrar

Men det hjälper inte. En bra orkester kostar ungefär 33 000 kronor för en kväll och dessutom tillkommer annonskostnader och avgifter till upphovsrättsorganisationen Stim (5,19 kronor per insläppt).

Att hyra in en billigare, okänd orkester är ingen lösning. För då kommer inte folk.

För få kommer på danserna

Föreningen har så många som 563 medlemmar, men bara omkring 170 av dem dyker upp på danserna. Allt för få som betalar inträdet på 150 kronor, med andra ord.

– Vi behöver minst 130 till för att det ska gå runt, säger kassören Ann-Britt Andersson.

Som det är nu går föreningen back tusentals kronor vid varje dans och har gjort så sedan hösten 2009.

”Måste ställa upp”

Nu går det inte längre.

– Vill medlemmarna att dansföreningen ska finnas kvar måste de ställa upp och komma på danserna, säger Birgitta Larsson.

I vår finns bara två danser till inplanerade, 19 mars och 2 april på Bolaget. Sedan kommer föreningens styrelse fatta beslut om framtiden, om man ska finnas kvar.

Mer läsning

Annons