Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elavbrott stoppade tidningsproduktion

Strax före klockan 18.30 på söndagskvällen blev det kolmörkt i tidningskvarteren i Gävle. Strömmen bröts och tidningsproduktionen stoppades.

Strömavbrottet spreds till kvarteren kring Scandic Hotel CH och stadsdelen Öster.

Annons

Roland Lenströmer och två av hans kollegor på Gävle Energi ryckte ut och lyckades efter cirka 20 minuter koppla tillbaka strömmen till alla fastigheter utom till tidningstryckeriet och Gefle Dagblads redaktion.

Jordfel?

Gävle Energis högspänningscentral i kvarteret Kantorn vid Ruddammsgatan indikerade att det rörde sig om ett jordfel. Först trodde Roland Lenströmer och hans båda kollegor att det var fel på högspänningskabeln mellan en elcentral vid Östra skolan och ställverket i tidningstryckeriet. Men efter noggrann felsökning kom de fram till att kabeln var hel.

– Det tyder på att felet finns inne i tryckerianläggningen, sa Roland Lenströmer vid 19.30-tiden.

”Ska inte gå sönder”

Vid det laget hade bland andra Per Olofsson, Gävletidningars IT-ansvarige, dykt upp och börjat ringa in företagets IT-kunniga och elektriska experter.

Efter ytterligare en dryg timme kunde Per Olofsson konstatera att någonting i ställverket var trasigt.

– Det ska aldrig gå sönder, sa han.

En dryg timme efter att strömmen gick var också kraften i reservbatteriet förbrukad. Ett nytt reservbatteri hade installerats bara för någon vecka sedan. Men det hjälpte inte.

Hela datasystemet gick ned. Kontakten med dataservrarna bröts.

Systemetet försörjer inte bara Arbetarbladets och Gefle Dagblads redaktioner utan också sidproduktionen vid Dalarnas Tidningar, Hälsingetidningar och tidningarna i Östersund.

Journalisterna kunde inte heller mejla eller nå ut på internet via sina datorer.

All tidningsproduktion omöjliggjordes.

Även tidningarnas webbsajter släcktes ned.

Via motorvärmaruttag

Vid 22-tiden var Per Olofsson försiktigt hoppfull. Han trodde då att man i bästa fall kunde få fram strömmen inom en halvtimme.

Någon kom också på idén att koppla ström från ett motorvärmaruttag på baksidan av tryckeribyggnaden.

Kablar drogs till belysning som kunde ersätta pannlamporna och till datarummet för att på så vis få igång datakommunikationen.

Vid 22.15 kom strömmen tillbaka. Felet låg i en så kallad spänningstransformator som används för att mäta strömförbrukningen. Sedan transformatorn monterats bort kunde strömmas kopplas på igen.

Det var dock oklart när tryckningen kunde komma igång.

Annons